/ Фото: Срђа Бољевић
02/06/2021 u 07:15 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДП тражи мањи ПДВ на струју

По узору на поjедине земље ЕУ припремили смо предлог закона коjим би се смањила стопа ПДВ-а на електричну енергиjу на седам одсто и знатно смањили рачуни, без утицаjа на пословање Електропривреде, појаснио је Бановић

Социjалдемократска партиjа (СДП) припремила jе предлог закона коjим би се смањила стопа пореза на додату вриjедност (ПДВ) на електричну енергиjу са 21 одсто на седам одсто, чиме би се знатно умањили рачуни. Замjеник предсjедника СДП-а Борислав Бановић казао jе да та партиjа подржава намjеру да се свим угроженим грађанима смање рачуни за струjу за три мjесеца, како би им се помогло да се изборе са дуготраjном економском кризом.

– По узору на поjедине земље ЕУ припремили смо предлог закона коjим би се смањила стопа ПДВ-а на електричну енергиjу на седам одсто и знатно смањили рачуни, без утицаjа на пословање Електропривреде (ЕПЦГ) и других компаниjа из енергетског сектора – појаснио је Бановић у саопштењу.

Он сматра да право на умањење рачуна за струjу од 40 одсто имаjу пензионери са примањима нижим од 222 еура, као и незапослени коjи су на евиденциjи Завода за запошљавање били 31. марта, коjи том мjером ниjесу обухваћени кроз постоjећи програм субвенциjа.

Бановић jе додао да у пракси постоjе броjни проблеми, jер право на подршку имаjу само пензионери, односно незапослени, на коjе се води броjило, а искључени су подстанари, коjи су наjугожениjи у обjе категориjе.

Упозорио је да се може десити да усљед те повољности дио грађана изгуби право на социjалну надокнаду због превођења диjела имовине на себе ради остваривања права. На таj начин ће се губити статус социjално угроженог због власништва над имовином, односно више од добити за умањење рачуна за три мjесеца.

– Ти проблеми су и те како познати руководству ЕПЦГ, будући да се управо њихови радници свакодневно суочаваjу са нервозом наших суграђана, поготово оних наjугорожениjих. Они због брзине доношења оваквих одлука и њихове примjене неће добити оно што их сљедуjе на основу ниских пензиjа, социjалне угрожености или незапослености – рекао jе Бановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:56