Мирко Станић / - СДП
19/05/2021 u 16:38 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

СДП тражи повећање износа субвенциjа за пољопривредне произвођаче

Члан Предсjедништва СДП-а Мирко Станић, казао jе да Црна Гора има 500 хиљада хектара пољопривредног земљишта гдjе око 87 одсто чине пашњаци и ливаде, а остатак обрадиво земљиште

Социjалдемократска партиjа (СДП) предложила jе jош неколико амандмана на буџет за ову годину, коjим су тражили повећање износа субвенциjа за пољопривредне произвођаче, као и за набавку стационарних радарских система, како би се повећала безбjедност саобраћаjа на црногорским путевима.

Члан Предсjедништва СДП-а Мирко Станић, казао jе да Црна Гора има 500 хиљада хектара пољопривредног земљишта, гдjе око 87 одсто чине пашњаци и ливаде, а остатак обрадиво земљиште.

“Када предложена средства за субвенциjе подиjелимо на ове површине добиjамо суму коjа jе смиjешно мала у односу на европске земље. Такође, ова средства подразумиjеваjу субвенциjе у сточарству”, навео jе Станић у саопштењу.

Предложеним буджетом jе, како jе казао, предвиђено 34,05 милиона ЕУР издваjања из националног буджета за Министарство пољопривреде, што у буджету од 2,46 милиjарди ЕУР чини 1,3 одсто, што jе наjмање у Европи.

– Примjера ради, у Србиjи jе законска обавеза пет одсто, иако пољопривреда у Црноj Гори учествуjе у бруто домаћем производу (БДП) са скоро девет одсто, а у Србиjи шест одсто. Такође, у ова средства су урачунате старачке накнаде и jош нека давања коjа не припадаjу овом сектору, па тако директна плаћања, што jе основа Агробуџета, чине мање од jедан одсто – рекао jе Станић.

Он jе оциjенио да jе то несхватљиво, с обзиром на то да jе управо та грана предвиђена као jедна од кључних од Владе Здравка Кривокапића.

– Позициjу субвенциjа треба увећати милион ЕУР како би се помогло приjе свега сектору сточарства, коjе jе у наjгороj ситуациjи икада, гдjе jе килограм млиjека 32 цента, а килограм концентроване хране 42 центра. Овакав паритет не постоjи нигдjе у Европи и због тога jе оваj сектор пред колапсом – оциjенио jе Станић.

Тим средствима би се, како jе додао, премостила ситуациjа до стабилизациjе тржишта.

СДП jе такође предложила амандман на Предлог закона буджета коjим су тражили средства за куповину стационарних радарских система.

– Предложени износ од 2,2 милиона смо сматрали неопходном инвестициjом у безбjедност свих учесника у саобраћаjу, поготово зато што се куповина стационарних радарских система планирала и приjе неколико година. Издваjање овог новца ишло би на терет текуће буджетске резерве – навео jе Станић.

Стационарни радарски системи би се, као jе додао, приоритетно поставили у подручjима и мjестима на коjима су честе саобраћаjне незгоде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:54