Мирко Станић / - СДП
17/07/2021 u 14:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станић: СДП покренуо Интерпелациjу за смjену министра Стиjовића

Црногорски сточари су од Владе и ресорног министарства неколико десетина пута тражили подршку и помоћ, како не би дошли у ситуациjу да мораjу затворити своjе фарме коjе су многи од њих стварали и по више децениjа, истиче Станић

На предлог Социjалдемократске партиjе (СДП), коjи jе подржала опозициjа, у Скупштини Црне Горе покренута jе Интерпелациjа о претресању политике Владе у области пољопривреде у чиjем закључку jе предлог за разрjешење министра Александра Стиjовића због неспособности да риjеши проблеме са коjима се црногорски пољопривредници ове године суочаваjу, саопштио је Мирко Станић, шеф Медиjског тима СДП-а.

- Поремећаjи на тржишту сточне хране довели су до пораста циjене концетроване хране и других производа коjи се користе у исхрани од 30 одсто до 100 одсто, док jе откупна циjена млиjека остала на истом нивоу, и данас jе испод производне циjене, тj. мања од продаjне. Циjене горива су, такође, порасле за преко 20 одсто - наводи Станић.

Истиче да су црногорски сточари од Владе и ресорног министарства неколико десетина пута тражили подршку и помоћ, како не би дошли у ситуациjу да мораjу затворити своjе фарме коjе су многи од њих стварали и по више децениjа.

- Предлози рjешења кризе коjи долазе од министра и његових сарадника показуjу да они немаjу елементарно знање о овоj материjи, чиме у опасност долазе хиљаде црногорских породица, као и укупна пољопривредна произодња коjа чини чак девет одсто БДП Црне Горе.

Бахатост у односу према онима коjи тешким радом ствараjу у овоj земљи кулминирала jе поруком сточарима "да им неће превезивати стоку", док су се чланови његовог кабинета потцjењивачки односили према пољопривредницима, укључуjући и предлог да се новац за субвенциjе обезбиjеди смањивањем плата запослених у министарству - каже члан Предсједништва СДП-а.

image
Александар Стијовић 

Разлог за смjену министра Стиjовића, каже, лежи и у чињеници да он ниjе подржао ниjедан предлог за повећење субвенциjа пољопривредницима, укључуjучи и амандман СДП-а на предлог буџета за 2021. годину коjим су тражили милион еура подршке. Све ово се дешава, истиче, у ситуациjи кад се сточари суочаваjу са наjвећом кризом у протеклих пар децениjа. 

- Министар Стиjовић не умиjе и неће да риjеши кризу коjа потенциjално може направити значаjну штету по црногорску економиjу у цjелини, а додатни разлог за његову смjену лежи и у чињеници да jе управо Влада Здравка Кривокапића пољопривреду навела као jедан од два стратешка развоjна приоритета нове власти - каже Станић.

Због тога што су ових дана трактори испред државних институциjа а не у њивама, сточари пред затварањем фарми, а произвођачи воћа и поврћа принуђени да се сами сналазе, те "предлажемо покретање процедуру за разрjешење министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александра Стиjовића због неспособности да риjеши катастрофалну кризу коjа приjети да угрози одрживост пољопривредне производње".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:50