/ - BILJANA KNEZEVIC, SAVJETNIK DIREKTORA AERODROMA -IVAN PETROVIC-IPE
26/01/2022 u 15:30 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суђење по тужби бивше савјетнице директор Аеродрома ЦГ: Оспорава избор Радуловића за замјеника

Дугогодишња савјетница извршног директора Биљана Кнежевић тврди да Радуловићев радни ангажман у приватној компанији WIR METALOPRERADA није евидентиран у радној књижици, те да он није задовољио услове огласа

У Основном суду, јуче је одржано припремно рочиште у спору у ком Биљана Кнежевић, смијењена савјетница директора Аеродрома Црне Горе, оспорава избор замjеника извршног директора овог предузећа, Петра Радуловића.

Како је у тужби навела Кнежевић, она од Аеродрома тражи поништење одлуке о избору замjеника директора, јер поред неправилности наведених у Тужби, коjе би, према њеним наводима требало и саме да буду довољне за поништење одлуке, констатовала је, увидом у документациjу, да одабрани кандидат Петар Радуловић, ниjе задовољио услове огласа jер нема потребно радно искуство, захтиjевано у огласу. Петар Радуловић је син посланика Покрета за промјене Бранка Радуловића.

– Наиме, кандидат Радуловић jе као доказ за тражено радно искуство доставио потвду приватне компаниjе "WIR-METALOPRERADA" D.O.O. у коjоj стоjи да jе Петар Радуловић био руководилац сектора за процес прераде метала. Ови наводи нису потврђени у радноj књижици Радуловића. Радуловићев остали радни ангажман, а коjи не одговара условима огласа, jесте потврђен. У одговору на тужбу од стране адвоката Аеродрома, тврде да не правим разлику између радног искуства и радног стажа, те предлажу да Суд одбиjе моjу тужбу као неосновану – истакла је Кнежевић на јучерашњем рочишту.

Она је казала да је остали радни ангажман Радуловића потврђен у његовој радној књижици, односно позиције које је покривао у ЦКБ банци и Покрету за промјене.

– Законом о раду, Члан 5, став 1, тачка 8. дефинише шта се подразумиjева под радним искуством, то jе вриjеме проведено у радном односу и стручном оспособљавању у складу са Законом о стручном оспособљавању високошколаца у стручноj квалификациjи. Дакле, као руководилац сектора за процес пререде метала, у "WIR-METALOPRERADA" D.O.O. како се наводи у потврди наведене компаниjе, на основу коjе jе примљен у стални радни однос у Аеродроме, Радуловић ниjе био на стручном оспособљавању, нити jе приложио доказ да jе волонтирао у истоj, баш као што ниjе приложио ни доказ да jе био у радном односу. Било jе неопходно приложити наjмање уговор о раду, из коjег би се могло утврдити обављање послова на радном мjесту са огласом траженим квалификациjама. Руководилац сектора за прераду метала може бити и лице са средњом стручном спремом уколико правилник компаниjе тако прописуjе, а што се из наведене потврде не може уочити. Ово би значило и неодговараjућу квалификациjу за радно искуство, тражено огласом за радно мjесто замjеника извршног директора – навела је Кнежевић.

Аеродроми тврде да је све по закону

Одбор директора Аеродрома раниjе је саопштио да је Радуловић именован након спроведеног конкурса, сходно интерним и законским процедурама.

– Очигледно да дио недобронамjерне jавности жали што су Аеродроми Црне Горе, под тренутном управом Одбора директора, извршног директора и његовог замjеника, друго наjуспjешниjе црногорско државно предузеће. У редовима оних коjи су разочарани одличним виjестима са Аеродрома ствара се нервоза па се блаћењем људи коjи су заслужни за досадашње резултате, а то jе неспорно комплетан нови менаџмент, настоjи скренути пажња са одличних резултата – поручили су тада из ове државне компаније.

Кнежевић пита и зашто при таквом радном ангажману ниjе вршена уплата пореза и доприноса, па таj радни ангажман ниjе могао бити уписан у радну књижицу Радуловића, у форми радног стажа, утврдиће надлежни државни органи, у другом поступку.

Адвокати одбране истакли су да тужиља злоупотребљава једну, а занемарује друге потврде о Радуловићевом радном искуству. Наредно рочиште је заказано за 1. март.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:13