/ Фото: Присма
03/06/2021 u 13:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Плантажама почела берба брескве, за раднике обезбијеђен превоз

Из компаније очекују успјешну сезону

Берба брескве у компанији “13. јул –Плантаже” почела је 31. маја и планирано је да траје до прве половине септембра.

Због временских прилика у оденосу на прошлу годину овогодишња берба је кренула шест до седам дана касније.

Симо Бољевић, руководиоц виноградарско-воћарксе производње у компанији “ 13. јул –Плантаже” каже да се засади брескве, који се на Ћемовском пољу простиру на површини од око 84 хектара, су у доброј кондицији.

- Квалитет плода је веома добар, те се на основу садашњег стања очекује успјешна берба. План за ову годину износи 800.000 килограма. У току је берба сорти ране епохе зрења и то Пулхра и Kвин Kрест- додао је он.

На пословима бербе брескве тренутно је ангажовано око 25 радника, доминантно из Црне Горе.

- Са повећањем и интезивирањем динамике бербе, повећаће се и број потребних извршилаца, а компанија је расписала оглас којим се оглашава потреба за педест извршилаца на сезонским пословима бербе брескве на Ћемовском пољу. Зарада се обрачунава по основу радног учинка, а цијене су ове године повећане у односу на прошлу и то: цијена једноредне дрвене гајбице од 3-3.5 килограма са прошлогодишњих 0,18 центи повећана је на 0,25 центи, а прошлогодишња цијена пластичне гајбе од 7-7.5 килограма са 0,35 центи повећана је на 0,40 центи. Важна информација је и да компанија обезбјеђује превоз ангажованим берачима, са аутобуског стајалиште испред Сахат куле, у Подгорици, а а вријеме поласка је 6:20 сати. По завршетку посла, обезбијеђен је повратак до града - додао је Бољевић. 

За сезонске раднике са пребивалиштем ван територије Главног града Подгорице обезбијеђени су мјештај и три оброка.

- Од документације приликом запошљавања потребно је приложити радну књижицу, копију личне карте и копију жиро рачуна. За старосне пензионере приликом пријаве потребно је приложити копију рјешења о пензији , копију личне карте, као и копију жиро рачуна – закључује Бољевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 17:57