Kомплекс болнице Мељине / фото К.М.
28/02/2022 u 09:15 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У току спор пред Привредним судом: Општина тражи стечај за болницу Мељине

Општина је у октобру 2021. покренула поступак увођења стечаја у комплекс који обухвата и болницу Мељине, због дуга од око 850.000 еура са доспјелим каматама по основу пореза на непокретност

Рочиште, које је требало да буде одржано по предлогу Општине Херцег Нови да се за болнички комплекс Мељине отвори стечај, одложено је јер још није прикупљена документација на основу које би привремени стечајни управник Милош Поповић требало да припреми финансијски извјештај. Из Општине траже да суд упути захтјев Специјалном државном тужилаштву да им омогући копирање дијела документације који је у њиховом посједу, а судија Драган Вучевић је казао да су нешто од документације прибавили из претходних поступака, имајући у виду да је више пута до сада било покушаја да се и у ову компанију бизнисмена Душка Кнежевића уведе стечај.

Подсјећамо, Општина је у октобру 2021. године покренула поступак увођења стечаја у комплекс који обухвата и болницу Мељине, збод дуга од око 850.000 еура са доспјелим каматама по основу пореза на непокретност. Ово је друго одлагање рочишта, а претходно је било заказано за 25. новембар. Ранијих година је три пута увођен стечај у ту компанију па поништаван. Мељине комплекс је компанија која је управљала болницом Мељине, у коју је стечај први пут уведен у августу 2019. године.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови, казао је да је циљ да се обједини стечај у комплетној установи, како би држава могла на лакши начин, ако то буде рјешење, да поврати имовину. Како су грађани Херцег Новог у претходном периоду на протестима истицали, циљ је да се болница очува и остави грађанима овог града, те да држава под хитно раскине штетни уговор са компанијом која управља болничким комплексом, односно Атлас групом, на чијем је челу бизнисмен Душко Кнежевић.

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић раније је поручила да је нажалост болница у Мељинама служила другим стварима, умјесто њене примарне сврхе.

– Болница је била колатерална штета између сукоба интереса. Ова влада је мултиресорски кренула у решавање тог проблема, који није решив без судског епилога, но без обзира на то, препознавајући значај болнице, одржавала је у животу финансирањем болнице и свих запослених како би болница наставила да функционише. Влада је препознала проблем и у потпуности смо спремни да јој вратимо праву намјену, а то подразумијева укључивање више ресора – поручила је тада министарка Боровинић Бојовић.

Она је том приликом истакла да ће се Влада ангажовати како би се решење што прије пронашло. И локални парламент Херцег Новог састајао се како би се пронашло решење, а предсједник Општине Стеван Катић раније је истакао је да би држава требало да преузме болницу Мељине док се не ријеше правни процеси и питање имовине, те да се мора наћи начин да се обезбиједи нормално функционисање болнице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:25