Пејовић / фото: Лазар Ружић
15/09/2021 u 08:20 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унипром прецијенио вриједност имовине за милион еура

На дан 31. децембар 2020. године некретнине, постројења и опрема прецијењени су за милион еура, док је губитак за прошлу годину потцијењен за исти износ, оцијенио је ревизор

Независни ревизор Crowe MNE дао је фирми Унипром, која газдује Комбинатом алуминијума, мишљење са резервом на финансијске исказе за 2020. годину јер су, према њиховом мишљењу, ставку некретнине, постројења и земљиште прецијенили за милион еура, док су за исти износ потцијенили губитак у прошлој години који је износио 2,7 милиона еура. Оснивач и власник Унипрома је Веселин Пејовић.

– Некретнине, постројења и опрема укључују ставке земљишта на инвестицијама у току у износу од милион еура, за које постоје индикације за обезвређење на датум извјештавања. Унипром не користи ово земљиште и нема право својине у катастру. На основу наведеног сматрамо да су на дан 31. децембар 2020. године некретнине, постројења и опрема прецијењени за милион еура, док је губитак за прошлу годину потцијењен за исти износ – пише у извјештају ревизора.

”Унипром је за шест мјесеци ове године остварио профит од око шест милиона еура, док је у 2020. имао минус од 2,7 милиона

Ревизор је скренуо пажњу на доказе које је Унипром припремио у складу са начелом сталности пословања које подразумијева да ће друштво наставити да послује у догледној будућности.

– Друштво је у 2020. години остварило губитак од 2,7 милиона еура, док нето капитал друштва на 31. децембар 2020. године износи 4,1 милион еура. Такође на крају прошле године краткорочне обавезе друштва веће су од његове обртне имовине за 11,7 милиона еура. Ова питања указују на постојање материјално значајних неизвјесности које могу да изазову сумњу у способност друштва да настави да послује у складу са концептом наставка пословања – навео је ревизор.

За отклањање наведених неизвјесности при примјени начела сталности пословања, руководство је узело у обзир да је Унипром у својим плановима предвидио да ће у 2021. години имати боље резултате пословања с обзиром на знатан раст цијене алуминијума крајем прошле и почетком ове године и очекивања да се тај тренд настави. Унипром, такође, очекује знатне приходе од двије нове фабрике силумина и трупаца – билета у које је у претходном периоду уложио значајна средства, а приходе очекује од другог квартала. Капацитет фабрике силунима је 30.000 тона, а фабрике билета 70.000 тона годишње.

– У прилог наведеном говори и чињеница да је Унипром за шест мјесеци ове године остварио профит од око шест милиона еура и да је све финансијске обавезе према финансијским институција измиривао у року доспијећа. Такође, друштво има и снажну подршку власника који има и друге бизнисе, који генеришу велике приходе. Узимајући у обзир наведено, финансијски искази друштва су припремљени у складу са начелом сталности пословања, које подразумијева да ће друштво наставити да послује у догледној будућности. Наше питање није модификовано у погледу овог питања – казао је ревизор.

Од марта до јула отпремнину узело 268 радника

На краjу прошле године Унипром jе запошљавао 90 радника, док jе по уговору о пословно-техничкоj сарадњи ангажовао 464 радника КАП-а у стечаjу.

Тај број ће се у овој години промијенити, јер је од марта до јула 268 радника КАП-а у стечају тражило од државе отпремнину, а одмах након тога потписало уговор са неком од фирми у оквиру КАП-а. То су радници урадили како би узели отпремнину и наставили да раде на истом радном мјесту, само по уговору са другом фирмом. Државу је то коштало преко четири милиона.

Масовни захтјеви за отпремнинама услиједили су након што је Пејовић у марту запријетио да ће дати отказ свим радницима КАП-а па ће држава морати да брине о њима.

Сви радници који су били у КАП-у у вријеме увођења стечаја имају право на отпремнину све док се не закључи стечај у КАП-у.

Унипром газдује КАП-ом од половине 2014. године. Имовину КАП-а су купили за 28 милиона еура, али је цијена касније умањена за 2,3 милиона еура, јер је стечајна управа продавала Пејовићу имовину која није била у власништву КАП-а.

Стална имовина лани је износила 62,7 милиона, што је за скоро 19 милиона више него на крају 2019. године.

Приходи Унипрома лани су износили 68 милиона еура, што је за скоро милион мање него у 2019. години. Трошкови пословања прошле године су износили 66,7 милиона, што је за преко три милиона мање него 2019. године. Нето резултат је на крају био негативан 2,7 милиона, за разлику од 2019. године када је минус био скоро 8,5 милиона еура. Укупан губитак на крају 2020. године износио је 13,9 милиона еура.

Трошкови зарада лани су износили 5,2 милиона, док су у 2019. години били 4,8 милиона.
Дугорочни кредити Унипрома износе близу 10 милиона, а дугорочне обавезе 45,8 милиона. Краткорочне обавезе су износиле 34,5 милиона еура.

Краткорочна потраживања Унипрома су 4,6 милиона, основни капитал 18 милиона, а капитал 4,1 милион.

Унипром jе стопостотни власник фирми Унипром КАП, Унипром прогрес и Унипром инвестмент, а сувласник фирми Унипром Бентонит и Унипром ваjт боксит.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:48