Са форума / - фото: Министарство економског развоја
09/09/2021 u 09:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора ће 2024. године бити спремна за чланство у ЕУ

Исказан jе оптимизам поводом наjављене посjете предсjеднице Европске комисиjе Урсуле фон дер Лаjен Црноj Гори као снажне поруке охрабрења нашем европском путу

На маргинама XXX Економског форума у Карпачу, одржан jе састанак министра економског развоjа Jакова Милатовића и главне преговарачице Зорке Кордић са генералним директором Генералног директората Европске комисиjе за сусjедство и политику проширења (DG NEAR) Маћеjем Поповским (Maciej Popowski).

Како се наводи у саопштењу Министарства економског развоја, црногорска страна jе упознала саговорника с тренутном социо-политичком  и економском ситуациjом у Црноj Гори и прениjела став да ће наша земља 2024. године бити спремна за чланство у ЕУ. Посебан осврт jе дат на резултате остварене у досадашњем раду Владе, посебно у диjелу економског опоравка, стабилизациjе jавних финансиjа, али и напретку у владавини права и борби против организованог криминала и корупциjе.

Милатовић jе подсjетио на успjешну емисиjу обвезница, снажан опоравак туризма и економске активности, већу транспарентност jавних финансиjа кроз успостављање програмског буџета, отклон од претходног периода у диjелу кршења правила државне помоћи, заштиту од девизног ризика код кинеског кредита кроз хеджинг трансакциjу са западним банкама.

Исказан jе оптимизам поводом наjављене посjете предсjеднице Европске комисиjе Урсуле фон дер Лаjен (Ursula von der Leyen) Црноj Гори као снажне поруке охрабрења нашем европском путу. У контексту припреме Извjештаjа о Црноj Гори коjи би ЕК требало да обjави у другоj половини октобра, Кордић изразила очекивање да ће у њему бити рефлектован унаприjеђен биланс резултата, нарочито у диjелу борбе с организованим криминалом. Поручено jе да jе Влади потребна jача подршка Европске комисиjе, кроз конкретне смjернице и инструменте, како би се суштинске реформе истински могле спровести и како би Црна Гора могла послужити као примjер осталим аспирантима за чланство у ЕУ с простора Западног Балкана да европска перспектива овог региона и даље постоjи.

Поповски jе нагласио да jе потребно униjети нову енергиjу у преговарачки процес, коjи с примjеном Нове методологиjе приступања добиjа нови замах те да сада акценат треба ставити на активности важне за затварање поглавља. У том смислу, апострофирао jе да, у сусрет обjави новог Извjештаjа ЕК о Црноj Гори, фокус мора бити на конкретним и мjерљивим учинцима у владавини права, економском управљању и реформи jавне управе. Нагласио jе да jе значаjно радити са државама чланицама, коjе у складу с ревидираном методологиjом све активниjе учествуjу у процесу.

У контексту успjешног политичког диjалога на високом нивоу у ЕУ, Поповски jе истакао значаj премиjеровог присуства на Међувладиноj конференциjи о придруживању Црне Горе Европскоj униjи у Луксембургу одржаноj у jуну, а у сусрет предстоjећег Самита Западни Балкан – ЕУ у октобру у оквиру словеначког предсjедавања Савjетом ЕУ, закључено је у соапштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:01