/ фото: Привредна комора
03/06/2021 u 16:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заједничко тржиште за већу конкурентност и атрактивност региона

Предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић је истакао да инфо дан о могућностима црногорске привреде у оквирима регионалне економије, дотиче на сваки начин и економске прилике и позиције

Привредна комора Црне Горе и Коморски инвестициони форум ZB6 организовали су 3. јуна 2021. године онлајн инфо дан „Западни Балкан и Црна Гора - имплементација Акционог плана за Заједничко регионално тржиште, користи и изазови“.

- Циљ заједничког регионалног тржишта је повећање атрактивности и конкурентности региона и његово приближавање јединственом тржишту ЕУ. Процес не укључује стварање нових институција или политичких субјеката, већ координирани приступ влада Западног Балкана према стварању простора заснованог на правилима и стандардима ЕУ, осигуравајући слободно кретање људи, робе, услуга и капитала широм региона, и заједнички приступ у областима дигитализације, инвестиција, иновација и индустрије. Заједничко регионално тржиште надовезује се на постигнућа Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор, МАП РЕА, усвојеног на самиту у Трсту одржаном 12. јула 2017. године, у оквиру Берлинског процеса, са периодом имплементације до краја 2020. године - наводи се у саопштењу.

Предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић је уводној ријечи истакао да инфо дан о могућностима црногорске привреде у оквирима регионалне економије, дотиче на сваки начин и економске прилике и позиције Црне Горе као земље кандидата за пуноправно чланство у ЕУ. 

image
фото: Привредна комора

Регионална економска интеграција и сарадња, према његовим ријечима, постали су један од кључних алата за пружање доприноса економској димензији интеграције Западног Балкана у Европску унију, чему је снажно допринио Берлински процес као политичка иницијатива сродних циљева. 

- Циљ Црне Горе, а вјерујем и осталих уважених земаља чланица, јесте да се и прије пуноправног чланства у ЕУ, постигне отварање европског тржишта за компаније и производе из региона Западног Балкана. Стога, Акциони план за Заједничко регионално тржиште за период 2021-2024, за нас представља не само обавезу проистеклу из заједничких докумената, већ је овај документ опредјељење за пуну интеграцију наших компанија, за пласман роба и услуга, за једну потпуно нову димензију укључивања свих економских чинилаца из Црне Горе у европски економски амбијент – казао је предсједник Голубовић.

Према оцјени Зорана Илића, представника ЦЕФТА сектретаријата, обиман процес успостављања заједничког регионалног тржишта је добро започео. 

- Можемо да се похвалимо конкретним резултатима, а међу њима је 12 који су задати ЦЕФТА-и на реализацију, а важни су за привреду. Успостављање зелених коридора је међу њима, што је допринијело стабилности у снабдијевању. Потребно је да усагласимо радно вријеме граничних прелаза, а да систем приоритета на границама проширимо са главних прелаза на све који су оперативни. Овај систем олакшавања треба да пребацимо и на прелазе са ЕУ те на тај начин обезбиједимо потпуно несметано кретање роба. Надамо се да ћемо у том смислу до јула имати пилот пројекат барем са једном државом ЕУ. Са стране нашег региона учињено је све да се крене са тиме – рекао је Илић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 08:14