/ - фото: ЦБЦГ
11/06/2021 u 15:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жугић: Наставити са подршком ликвидности МСП сектору

Стално надгледање фискалних и ризика у банкарском сектору, нарочито кредитног ризика, од изузетне је важности за одржавање финансиjске стабилности, истиче Жугић

Уз интензивирање започете имунизациjе, требало би наставити са подршком ликвидности микро, малим и средњим предузећима и посветити се повећању производних капацитета, развоjу људског капитала и технолошком напретку, оциjенио jе гувернер Централне банке (ЦБЦГ), Радоjе Жугић.

Он jе на годишњем сусрету гувернера региона, коjи се одржава у Ровињу у Хрватскоj, презентовао искуства Црне Горе на плану санирања економских посљедица пандемиjе, пише Мина Бизнис.

Жугић jе навео да jе, захваљуjући пажљиво дефинисаним мjерама Централне банке, као и добрим параметрима пословања банака из преткризног периода, очувано здравље и стабилност банкарског система, коjи ће имати главну улогу у дугорочном опоравку економиjе коjи jе пред нама.

– Неизвjесност условљена пандемиjом и даље траjе, што нас позива на велики опрез – рекао jе Жугић и додао да jе потребно припремити план постепеног и правовременог повлачења мjера, како би се минимизирали ризици негативног утицаjа на реални сектор, а такође и на банкарски систем.

Он jе, како jе саопштено из ЦБЦГ, казао да jе стално надгледање фискалних и ризика у банкарском сектору, нарочито кредитног ризика, од изузетне важности за одржавање финансиjске стабилности.

Главне теме дводневног скупа, коjи jе почео у четвтак, односе се на изазове са коjима се креатори монетарних политика суочаваjу у постпандемиjском окружењу.

Жугић jе учествовао на панелу на коме су разматрана питања утицаjа пандемиjе коронавируса на економиjе земаља региона, као и на њихов опоравак.

Учесници панела су дискутовали о антикризним мjерама за подршку економиjи, као и о процесу постепене нормализациjе фискалне и монетарне политике. Истакнуто jе да jе веома важно прилагодити темпо постепене нормализациjе политика динамици опоравке привреде, како би се избjегле потенциjалне нежељене посљедице.

Током панела jе констатовано да су се негативни ефекти пандемиjе наjвише осjетили у економиjама коjе су базиране на услужним дjелатностима и са наслиjеђеним секторским рањивостима.

Учесници панела су се сагласили у оцjени да мjере подршке мораjу бити адекватно усмjерене, ка наjугрожениjим секторима, али да се никако не смиjе занемарити сектор малих и средњих предузећа коjи jе традиционално рањив на све шокове због свог слабог финансиjског капацитета.

Годишњи сусрет гувернера централних банака региона, коjи окупља гувернере, представнике банака и финансиjског сектора, има за циљ унапређење сарадње, размjену искустава и разматрање актуелних изазова у вези са кључним областима финансиjске стабилности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:40