/ Флоријан Краснићи (фото: Википедија)
12/05/2021 u 21:00 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Државу тужио и оснивач ОВК због раскида уговора о концесији за изградњу мХЕ

Конзорцијум, иза којег стоји косовски бизнисмен Флорин Краснићи, коjи jе био и jедан од оснивача и финансиjер тзв. Ослободилачке воjске Косова (ОВК), тужбом тражи од државе накнаду штете у висини инвестициjе и изгубљене добити за вишегодишњи концесиони период. Његов адвокат је Ана Ђукановић

У Привредном суду у Подгорици јуче је почело суђење по тужби конзорциjума, коjи чине компаниjе "Triangle" са Косова, "Градња" из Биjелог Поља и "Plava Hydro Power" из Улциња, против државе Црне Горе. Конзорцијум, иза којег стоји косовски бизнисмен Флорин Краснићи, коjи jе био и jедан од оснивача и финансиjер тзв. Ослободилачке воjске Косова (ОВК), тужбом тражи од државе накнаду штете у висини инвестициjе и изгубљене добити за вишегодишњи концесиони период за мини-хидроелектране на Ђуричкој ријеци у општини Плав. Коначан износ накнаде штете би се утврдио у судском поступку. Судија у том предмету је Данијела Вукчевић.

На јучерашње рочиште као заступница конзорцијума појавила се адвокат Ана Ђукановић, сестра предсједника државе Мила Ђукановића. Ту је био и Василије Миличковић, грађански активиста и мањински акционар Електропривреде (ЕПЦГ), који тражи статус умјешача.

Суду доставили шему

На јучерашњем рочишту у Привредном суду Василије Миличковић доставио је суду и шему која илустративно показује на који начин се крши Устав Црне Горе, док се, са друге стране, богате особе блиске породици Ђукановић. На шеми се између осталог види и да државна компанија откупљује струју од приватних конкурената по вишеструко већој цијени од тржишне, која се касније продаје привреди и грађанима по нижим цијенама.

Управо Миличковић је тражио од суда дописом да му се одобри статус умјешача у предмету. То није наишло на одобравање Ане Ђукановић, која је тражила да суд одбије захтјев Миличковића, тврдећи да он нема правни интерес да буде умјешач. Миличковић је, са друге стране, то оспорио тврдећи да он има и правни и економски интерес да буде умјешач јер је он мањински акционар, односно власник ЕПЦГ, која је због незаконитог уговора претходне владе Мила Ђукановића обавезана да деценијама откупљује струју, по вишеструко већој цијени, од конзорцијума који је тужио државу. Судија Вукчевић је тражила изјашњење заштитника државних интереса у вези са захтјевом Миличковића да добије статус умјешача, међутим, изјашњење јуче није дато, уз образложење да на вријеме није упознат са дописима Миличковића. Суђење је одложено за 10. јун.

Адвокат Ана Ђукановић jе заступник у неколико тужби против државе – по тужби компаније "Декар" коjа jе градила хидроелектрану на Љевишкоj риjеци, по тужби конзорциjума – "Декар", "Хидро енерџи" и "Декар-Хидро", коjи jе градио малу хидроелектрану на Трепачкоj риjеци. Власник "Декара" jе Момчило Мирановић. Тужбу jе подниjела и "Bistrica Clean Energy" подгоричког бизнисмена Жарка Бурића коjа jе градила мини-хидроелектрану на риjеци Бистрица у Биjелом Пољу, конзорциjум "Хидра", "ИМП", "Игма енерџи" и "Хyдра МНЕ", чиjи су власници Милован Максимовић, брат од уjака предсjедника државе Мила Ђукановића, његов партнер Jован Гордиjан и Игор Машовић. Ради се о спору конзорциjума компаниjа коjе су градиле двиjе мале хидроелектране на риjеци Буковици код Шавника против државе...

У фебруару ове године из Министарства капиталних инвестиција саопштено је да је Влада Црне Горе раскинула седам уговора о концесиjи коjима jе била предвиђења изградња малих хидроелектрана и да неће дати нове за такве обjекте.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:51