Насловница Орловићеве књиге / -ФОТО: CLIO
15/07/2023 u 11:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slaviša Orlović: "Nadziranje demokratije" (12): Opasno zagađenje javnog prostora

Prof. Slaviša Orlović u junu ove godine objavio je knjigu "Nadziranje demokratije", u izdanju beogradske izdavačke kuće "Clio" i Fakulteta političkih nauka iz Beograda. Ljubaznošću kuće "Clio" prenosimo dio iz poglavlja "Politika i demokratija u vreme dezinformisanja"

Vlast, po svojoj prirodi, nastoji da građane drži u mraku i u neznanju o onome što političari rade. U svojoj besјedi, prilikom dobijanja Nobelove nagrade 2005. godine, Harold Pinter između ostalog kazao je: "Kao građanin, moram da postavim pitanje: šta je istina‘ Šta je laž‘" i dodao: "Prema dokazima kojima raspolažemo, većina političara nije zainteresovana za istinu nego za vlast i očuvanje vlasti. Da bi se održala vlast, bitno je da ljudi ostanu u neznanju o istini, čak i o istini vlastitih života. Prema tome, okružuje nas golema tapiserija laži kojima se i sami branimo." On misli na ratove u Vijetnamu, Iraku, Persijskom zalivu, na marionetske diktatorske vlade, na gladne i nezaštićene.

Filtriranje sadržaja i bitka za vriјednosti ostaju u sјenci populizma i borbe za većinu. Demokratija se vraća na prethodna pitanja o "tiraniji većine" (Aleksisa de Tokvila) i "tiraniji javnog mnjenja" (Džona Stjuarta Mila). Džejms Medison tvrdio je da "sve vlade počivaju na mnjenju", tako i Stiven Luks smatra – ako uspiјete da ubiјedite ili navedete druge da žele isto što i vi, možete na taj način dovesti da promјene početne preferencije. Mediji nude dnevnu dozu laži kako bi promovisali interese novinara, izdavača, osnivača, vlasnika i političara, a ne javni interes. Mediji su zatrpani onim što je pogrešno, netačno, neistinito i lažno. Niko ne snosi odgovornost za takve sadržaje, njihove ishode i posljedice.

image

Reklamni vizual za Orlovićevu knjigu

-FOTO: CLIO

Netačne ili nepouzdane informacije, naročito se lako i brzo šire društvenim medijima. Riјeč je o veoma opasnom zagađenju javnog prostora. Medijski ambijent i okruženje postaju "toksični". Ako ne važe činjenice i argumenti, ako je debata suvišna i protјerana, ako nema dijaloga i rasprave (deliberacije) da li možemo da tvrdimo da ima demokratije. Medijalizovana i piarizovana (PR – public relation, odnosi s javnošću) politika je igra obmane. Kako navodi Milica Kulić, "lažna viјest je uviјek zanimljivost koja u sebi sadrži elemente senzacije i onoliko istinitosti koliko bi moglo da se povјeruje u njenu tačnost, a u suštini je – obmana". U vriјeme postistine i lažnih viјesti najgore prolaze oni koji tragaju za istinom, jer do istine kao da nikome nije stalo.

Društveni mediji pomažu u kompromitaciji (blaćenju) političkih neistomišljenika, kritičara i protivnika. Velika opasnost sadržana je u činjenici da se netačne ili nepouzdane informacije lako šire Fejsbukom. Riјeč je o veoma opasnom zagađenju javnog prostora

Kulturu našeg vremena obilježava nedostatak želje da se traga za istinom, pa dakle i nedostatak same istinitosti. Sve češće se prenose i netačne, "lažne viјesti", činjenice i informacije. U tom slučaju, radi se o namјernoj prevari. Povјerenje, kredibilitet, autoritet i istina, gube na značaju. Retoričke igre i "verbalna pirotehnika" zasјenjuju argumente i istinu. Društveni mediji pokazali su moć ne samo u širenju istinitih viјesti, već i u širenju lažnih viјesti, ali i u njihovom preoblikovnju. Prema Meri Čajko, "smatra se da je viјest lažna kada se namјerno napiše da bi se širile dezinformacije i neistine. U suštini, riјeč je o namјernoj prevari". Sadržaji, koji se olako nude i šire preko društvenih medija mogu biti i nedopustivo nedemokratski. Danas nije teško doći do podataka, koliko je važno umјeti preispitati njihovu autentičnost, tačnost i istinitost. Postaje sve važnija provјerljivost viјesti, kritička analiza i način korišćenja. Usljed sve veće dostupnosti aktivnog učestvovanja i postavljanja viјesti i komentara, sve su veće i mogućnosti da se postave neumјesne, neuljudne, priјeteće ili agresivne objave. Ovo je iznjedrilo i neželjene efekte. Vrata interneta odškrinuta su za razne antiliberalne, nedemokratske i antihumanističke sadržaje. Sa stanovišta demokratskih potencijala, imamo bumerang efekt. Ilustracije radi: Tokom 2010. godine Pokret protiv rasizma i za prijateljstvo među narodima (MRAP) otkrio je u Francuskoj najmanje 44 antisemitska sajta, 75 islamofobskih, 25 nacističkih, 11 negacionistički i 23 "različita rasistička". Internet može da promoviše i kompromituje, hvali i kinji. Na netu se "lajkuje" i "hejtuje".

Društveni mediji pomažu u kompromitaciji (blaćenju) političkih neistomišljenika, kritičara i protivnika. Velika opasnost sadržana je u činjenici da se netačne ili nepouzdane informacije lako šire Fejsbukom. Riјeč je o veoma opasnom zagađenju javnog prostora.

Stručnjaci Univerziteta Oksford, istraživali su globalnu manipulaciju na društvenim mrežama od strane vlada i političkih stranaka. U izvјeštaju pod nazivom "Globalni poredak dezinformacija" analizira se kako "sajber trupe" koriste kompjutersku propagandu u političke svrhe. U sedamdesetak zemalja evidentirani su dokazi o manipulaciji na društvenim mrežama. Istraživači Oksfordskog instituta za internet pronašli su armije volontera i "botova" ili automatizovanih profila koji šire propagandu po Fejsbuku i Tviteru da bi ugrozili vјeru u demokratiju ili osigurali uspјeh određenih kandidata na Filipinima, u Indiji, Francuskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i drugim državama.

NASTAVIĆE SE

www.clio.rs

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 23:36