Milo Đukanović / - KABINET
21/04/2024 u 13:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović podržao inicijativu da se Katnić brani sa slobode uz medicinsku zaštitu

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podržao je inicijativu Crnogorskog helsinškog komiteta za ljudska prava koji je sa grupom građana uputio otvoreno pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, tražeći da se glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić brani sa slobode uz medicinsku zaštitu.

U pismu, kako prenosi portal Standard, naglašavaju da je njegovo hapšenje i pritvaranje bilo ‘praćeno nezapamćenom, orkestriranom, političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka‘.

​Katnić iscrpljen, ali i dalje štraјkuјe

Uz konstataciju da je Katnić ozbiljno narušenog zdravlja a njegova odluka da štrajkuje glađu izaziva ogroman rizik po njegov život, CHO i grupa građanskih aktivista zahtijevaju da se ne dopusti Katnićeva smrt u Istražnom zatvoru, već da mu se omogući odbrana sa slobode uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu.

- Pismo koje je nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uputio dnevnom listu Pobjeda, portalu Standard i novinaru Šekiju Radončiću, ukazuje na dramatičnu situaciju stvorenu njegovim hapšenjem, koje je praćeno nezapamćenom orkestriranom političkom i medijskom hajkom i blaćenjem, koji na najgrublji način potiru ne samo pretpostavku nevinosti, već i ozbiljno izazivaju sumnje u regularnost i zakonitost cijelog postupka, ističe se u pismu, uz napomenu da Katnićeva odluka da štrajkuje glađu u Istražnom zatvoru u Spužu izaziva ogromni rizik po njegov život.

ZBCG: Katnić priznao da je bio upoznat sa kriminalnim djelima Petra Lazovića

Naglašava se da SDT, nadležni organi i država Crna Gora ne smiju dopustiti da se izazove Katnićeva smrt i da mu se tako presudi prije suđenja.

- Pretpostavljajući da je Specijalno državno tužilaštvu, ima i obavezu, namjeru i interes da g. Katnića procesuira živog i da tako dokaže optužnicu – ako je i kada je bude podiglo – a ne da dopusti, tj. da izazove njegovu smrt i time mu presudi i prije/bez suđenja, zahtijevamo da se g. Katniću omogući odbrana sa slobode, uz punu medicinsku i drugu potrebnu zaštitu, upozorava se u otvorenom pismu CHO i grupe građana.

Naglašavaju da se,,eventualna optužnica se mora zasnivati i dokazivati na činjenicama i vjerodostojnim dokazima“.

- G. Katniću ne može biti presuđeno prije suđenja, u atmosferi linča i političkog progona, a u uslovima njegovog ozbiljno narušenog zdravlja i uz štrajk glađu. Selektivna i politički motivisana “pravda” je gora i od najgore nepravde. Postupanje prema g. Katniću mora biti zakonito u svakom detalju. Bilo kakav politički motivisani uticaj mora biti zaustavljen i osujećen, napominje se.

Na kraju otvorenog pisma upozoravaju se i specijalni tužilac Novović i svi koji su uključeni u postupanje prema Katniiću, koje mu ugrožava život, na moguće pravne posljedice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:20