/ Слободан Кашћелан - фото: Срђа Бољевић
16/11/2021 u 11:23 h
Žana Bojanić, Željka BojanićŽana Bojanić, Željka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Истрага: Кашћелан и Божовић саслушани код специјалног тужиоца

Специјално државно тужилаштво Црне Горе подигло је недавно оптужницу против једног Кашћелана и других

Которанин Слободан Кашћелан и Игор Божовић, наводне вође "кавачког" клана, јуче су саслушани код специјалног државног тужиоа, потврђено је за портал Дан. Према незваничним информацијама они су саслушани због наводне повезаности са одређеним тешким кривичним дјелима, а која се тичу криминалне организације за коју су и осумњичени.

Подигнута оптужница против "кавчана": Осумњичени за убиства, међу оптуженима Звицер и Кашћелан

Специјално државно тужилаштво Црне Горе подигло је недавно оптужницу против једног Кашћелана и других. Њима се на терет ставља: стварање криминалне организације, тешко убиство, тешко убиство путем помагања, Недозвољено држање оружја и експлозивних материја. Овом оптужницом обухваћени су високопозиционирани чланови кавачког клана и то: Кашћелан, Милош Радоњић, Радоје Звицер, В.В, Д.П, К.М, З.К, Р.Ж, М.В, Д.К, С.Ј., З.П,М.К и А.Д.

Оптужница је достављена подгоричком Вишем суду који ће даљим разматрањем одлучивати о њој. Подсјећамо, бивши судија за истраге Вишег суда у Подгорици Мирослав Башовић раније је одмах након хапшења укинуо притвор Кашћелану и петорици осумњичених који су лишени слободе у истој акцији. Након тога, само дан касније вођи кавчана је ипак одређен притвор.

image
- Спровођење Кашћелана и Божовића - фото: Портал Дан

Одлуку о притвору тада је донијело ванрасправно вијеће Вишег суда у Подгорици, преиначивши одлуку судије Башовића да се ова група брани са слободе. Након тога неки од осумњичених су у бјекству.  У акцији полиције, током претреса објеката које су користили осумњичени, пронађена су блиндирана возила, муниција, средства комуникације, средства за осматрање, експлозивна направа и други предмети који могу указивати, и у даљем поступку користити као доказ за извршење других кривичних дјела.

Подсјећамо, у медијима је раније објављено да се ова криминална група доводи у везу са нестанком, убиствима, одређених особа које су означене као сарадници шкаљарског кала. За ову групу кавчана навођено је да је сарађивала наводно са Вељком Беливуком.

Подсјећамо, Игор Божовић је у евиденцији полиције означен као високопозиционирани припадник кавачког клана.  Он и његов син Владимир, изручени су 19. јуна Црној Гори из Португала гдје су раније  ухапшени. Полициjа jе трагала за Игором Божовићем по наредби Вишег суда у Подгорици ради обезбјеђења присуства кривичном поступку који се против њега води због кривичног дјела стварање криминалне организације

image
- изручење Божовића

-Он је, како се сумња,  од почетка новембра 2011. године на подручју Котора, Тивта и Будве организовао криминалну организацију која је имала за циљ вршење кривичних дјела за која се може изрећи казна затвора од четири године и тежа казна, у коју су били лично или преко чланова групе, врбовали нове чланове организације који су прихватали чланство ради стицања незаконите добити и моћи, а дјеловање организације је планирано на дуже вријеме уз примјену тачно одређених правила и унутрашње контроле- казали су раније из полиције.

image
Са ранијег саслушања Кашћелана -фото: СРЂА БОЉЕВИЋ

За Владимиром Божовићем се трагало тракође по наредби Вишег суда у Подгорици ради обезбјеђења присуства кривичном поступку који се против њега води "због кривичног дјела стварање криминалне организације, као саизвршилац кривичног дјела изнуда у покушају, као саизвршилац тешког дјела против опште сигурности у стицају са кривичним дјелом недозвољено држање оружја и експлозивних материја"

Суд одлучује да ли ће истакнути "кавчанин" бити слободан: Уложена жалба на одлуку о притвору за Игора Божовића

-Он је, сумња се, оквиру криминалне организације имао задатак да примјењује насиље и застрашује друга лица са циљем вршења кривичних дјела изнуде, набавке и складиштење оружја и експлозивних средстава, панцире као и одржавање везе са одређеним члановима криминалне организације у циљу преношења упутстава које му је давао један од организатора И.Б.- навели су раније из Управи полиције.

За Игорем Божовићем се трагало од августа 2017. године, док је његов син Владимир бјежао истражитељима од 12. септембра 2016. године.

Шкаљарци прво хтјели да убију Станишића, његов одлазак на робију им "пореметио" план

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:02