/ Dan
14/02/2023 u 19:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkrivene dvije plantaže marihuane

Baljaj je na saslušanju priznao je da je sa još dva lica zasadio 170 sadnica marihuane i da je imao šator u kome je spavao radi čuvanja plantaže i održavanja biljaka

Više državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv dvojice albanskih državljana koji su početkom oktobra prošle godine na brdu Vrmac kod Kotora zasadili dvije plantaže marihuane sa 286 stabljika. Optužnicom, koja je juče dostavljena Višem sudu na ocjenu, dvadesetogodišnji Fljorenda Baljaj i dvadesetdvogodišnji Rigers Beriša terete se da su izvršili krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Tokom pretresa stana koji su koristila ova dva lica pronađeni su pištolj "bereta" kalibra 7,65 milimetara, oko 100 grama marihuane i deset stabljika droge.

– Ročište za kontrolu optužnice biće zakazano u zakonskom roku – potvrdila je za "Dan" portparol podgoričkog Višeg suda Marija Raković.

Obojica optuženih nalaze se u pritvoru, koji im je poslednji put produžen rješenjem Vrhovnog suda od 2.februara ove godine, zbog opasnosti od bjekstva.

U zapisniku o uviđaju piše da su policajci na prostoru brda Vrmac pronašli dva ograđena zemljišna prostora na kojima su se nalazili zasadi marihuane. Na jednom je bio zasađen 151 zasječeni korijen stabljike i 11 neposječenih, dok su na drugom nađene 33 stabljike i 92 zasječena korijena. U blizini zasada nalazio se i šator u kome su bile stvari i dva ležaja. U zapisniku o pretresu stana, koji je izvršen na osnovu naredbe Višeg suda u Podgorici, policija je konstatovala da su u stanu koji je koristio okrivljeni Rigers Beriša pronađene dvije PVC kese sa 10 stabljika suve biljne materije.

Kazna i do deset godina zatvora

Okrivljeni Baljaj je na saslušanju izjavio da ima crnogorski pasoš i ličnu kartu Kosova, gdje mu živi rodbina, dok je drugookrivljeni državljanin Republike Albanije. Mogućnost da se okrivljenima izrekne kazna zatvora u rasponu od dvije do deset godina, koja je propisana za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga mogla bi biti razlog da napuste Crnu Goru kako bi izbjegli okončanje postupka. Po ocjeni Vrhovnog suda Crne Gore, postoje važni razlozi da im se pritvor produži.

Okrivljeni Baljaj je na saslušanju pred višim državnim tužiocem priznao da je sa još dva lica zasadio marihuanu, i to oko 170 sadnica, i da je imao šator u kome je spavao radi čuvanja plantaže i održavanja biljaka. Takođe, izjavio je da je drugookrivljeni početkom oktobra 2022.godine započeo berbu marihuane, u čemu su učestvovala još četiri njemu nepoznata lica iz Albanije. Takođe, priznao je da je dio ubrane marihuane sakrio u iznajmljenom stanu u kome je boravio Beriša i da je imao namjeru da dio proda.

Foreznički centar u Danilovgradu izvršio je hemijsko vještačenje i utvrdio da je zaplijenjena droga u stabljikama marihuane.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:30