/ FOTO: MUP MARIBOR
22/12/2021 u 09:42 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Песретнуте поруке: Службеница тужилаштва Словеније "кавчанима" одавала информације у замјену за новац?

У замјену за награду, новац или материјална добра, она је наводно одала повјерљиве информације наводним припадницима словеначког огранка "Кавачког клана", једне од најмоћнијих криминалних група у Европи

Тања Т., сада бивша службеница Специјализованог државног тужилаштва (СДТ) Словеније, прошле и ове године је како се сумња, одавала  припадницима кланова, међу којима су и "кавчани",  строго поверљиве информације, а све у замјену за новац и материјалну корист, пише Večer.slo.

(ВИДЕО) Детаљи акције: На удару Еуропола већином "кавчани", пали због три тоне дроге

Ради се, како се сумња, о информацијама из кривичнх истрагама против осумњичених. Према незваничним ифнормцијама, дио ове истраге базиран је и на пресретнутим порукама међу криминалцима који су користили криптовану комуникацију.

У Словенији ухапшени припадници кавачког клана

- У замјену за награду, новац или материјална добра, она је наводно одала повјерљиве информације наводним припадницима словеначког огранка "Кавачког клана", једне од најмоћнијих криминалних група у Европи, и осумњиченима у још најмање три важне кривичне истраге. Према нашим подацима, чланови удружења које се бавило трговином цигаретама, а у још два актуелна предмета...-наводи Vecer.slo.

Словенија: Огранак кавачког клана пред судом, свједоци сарадници спремни да проговоре о криминалном плану

Подсјећамо, словеначка полиција ухапсила је службеницу Специјалног државног тужилаштва те земље.

-Према доступним информацијама ради се о тужитељки Тањи Т. која се сумњичи да је одавала информације из истраге члановима огранка "кавачког клана" у Словенији. Она је имала приступ налозима за претрес и тајним подацима-писали су тада тамошњи медији.

Она је, према првим информацијама из истраге, то радила преко свог партнера. Тиме је, како се сумња, помогла кавчанима октривајући им план дјеловања истражних органа. Због тога су неки чланови словеначког огранка "кавачког клана", у мају, када је полиција ударила на њих успјели да побјегну.

Хапшење у Словенији: Тужитељка одавала "кавчанима" тајне информације?

Подсјећамо, током спровођења акције против словеначког огранка "кавачког клана", како је раније објавио портал Дан, тужилаштво Словеније подигло оптужницу против 24 особе. У току разбијања тог дјела кавачког клана процесуирано су 64 особе. Међутим истрага за неке од ових лица није дошла до конкретнијих резултата осим до њихових надимака, пишу тамошњи медији. Тако је један дио ове криминалне групе, за сада, остао "непознат".

Словеначки огранак "кавчана": Прокријумчарили 800 килограма дроге

Ова група терети се за кривично дјело трговина дрогом, а суд није одобрио проширење истраге у односу на кривично дјело илегална трговина оружјем. Двије особе пристале су да добију сатстус свједока сарадника и тако ће у даљем поступлу свједочити портив ове групе. Једна од њих је одлучила да проговори, како пишу словеначки медији, онда када је од ње затражено да буде одређена за потенцијална убиства.

Тужилаштво Словеније за ову групу тражи високе казне затвора, а судски процес након ове потврде оптужнице требао би да почне у фебруару.

Тактика којом је ЕУРОПОЛ разбио "кавачки клан"

Подсјећамо, словеначка полиција прије пар мјесеци ухапсила је више десетина чланова словеначког "огранка" криминалне организације "кавачки клан", која има потиче из Црне Готре, а дјелује у Србији и више других држава.

Осумњичени помогао је полицији биљешкама и снимцима

Један од припадника ове криминалне организације, помогао је полицији својим детаљним биљешкама и снимцима шифрованог телефона (Скај комуникација) и тако открио рад својих сарадника у периоду од три године или од оснивање овог огранка.

Према информацијама, он је то учинио, убрзо након што је окренуо леђа овој криминалној организацији јер су се "послови" распали. Групу је први пут пријавио прошлог маја, а неколико дана касније постао је "тајни полицајац", пружајући јој тако великодушно информације и начин на који је годину дана дјеловао клан Кавач.

Вођа словеначког огранка клана Кавач био је како се сумња К.К. који је у притвору од новембра 2019. године због отмице и убиства. Заједно са њим групу је водио Ф.В., за шта су га ангажовали црногорски шефови. Када је К.К. ухапшен, М.С. га је замијенио на челном мјесту. Д.Н., такође имао веома важну улогу у удружењу.

Полиција тражи Д.К. који је имао складиште у Наклу, гдје је група држала дрогу и оружје, међу петорицом који су још  у бјекству. Високо у групи, али полиција га још није ухапсила, био је Л.А., задужен за продају дроге Италији. Полиција још  трага за М.С., који није био високо у хијерархији клана. 

- Словеначка полиција је у сарадњи са страном полицијом демонтирала добро организовану криминалну групу која је кријумчарила дрогу и оружје у ЕУ и на Балкану. Откривање и истрага ових злочина и међународних криминалних група повезана са тим дјелима приоритет су словеначке полиције. Циљ ових удружења је да зараде пуно новца од илегалног пословања, а затим новац од илегалног пословања уложе у легално пословање. Технологија, као што је Скај комуникација, која укључује сигурну комуникацију између чланова удружења. Они спроводе-саопштено је након хапшења.

(Vecer.slo/Портал Дан)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:46