Са преса УП / - Портал Дан
08/11/2021 u 09:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полиција поднијела кривичне пријаве против седам лица због убиства Мрдака

Како је саопштено на прес конференцији, отуђено је нешто преко 423.000 еура. За троjицом осумњичених коjи су у бjекству расписана је Интерполова међународна потjерница

У сарадњи са полициjом и Тужилаштвом БиХ, подниjета је кривична приjава против седам  лица, три су у бjекству, два су из Црне Горе и два из Босне и Херцеговине, казала је Маjа Jовановић, државни тужилац, на конференцији Управе полчиције уприличене поводом убиства Љубише Мрдака у Никшићу приликом пљачке Нове поште.

Она је позвала медије да не објављује информације до којих дођу како не би угрозили поступак.

image
ФОТО: БИЉА БРАШЊО

Како је саопштено на прес конференцији, отуђено је нешто преко 423.000 еура. За троjицом осумњичених коjи су у бjекству расписана је Интерполова међународна потjерница.

- Спроведен jе претрес штек станова по Никшићу за коjе се сумња да су осумњичени користили. Осумњичени се терете за кривично дjело разбоjништво са смртним исходом - казала је тужилац Јовановић.

Она је истакла да су четворица повратници у оваквим дjелима и да су, према сазнањима која имају, ову акцију спремали од jула.

Пет осумњичених jе из Репуплике Српске, четири из Баљалуке и jедан из Требиња, а двојица из Црне Горе.

Истражитељи су утврдили да jе та група од jула припремала разбоjништво М. К. и Р. С. из Будве, пориjеклом из Бања Луке и А. С. казао jе Лазар Шћепановић из криминалистичке полициjе.

Додао jе да полициjа трага за М. Н, С. С. и Б. Д.

(ВИДЕО) Оружана пљачка поште у Никшићу: Преминуо рањени радник обезбјеђења, украдене вреће новца

-Морам да истакнем чињеницу да су резултати у овом поступку постигнути захваљујући изузетној сарадњи коју смо имали са колегама из Босне и Херцеговине и то како са полицијом, тако и са тужилшатвом у Требињу и у Бања Луци. Од стане полиције поднијета је кривична пријава против седам лица, по којој је донијета наредба за спровођење, а касније и за проширење истраге.  Против четири лица је одређен притвор и то против два лица у Црној Гори а против два лица у Босни и Херцеговини, док се три лица налазе у бјекству и у току је поступак издавања међународне потјернице против истих.  Против свих лица води се истрага да су као саизвршиоци извршили кривично дјело – разбојништво при чему је једно лице са умишљајем лишено живота-казала је између осталог  Маја Јовановић државне тужитељке Вишег државног тужилшатва у Подгорици.

(ФОТО-ВИДЕО)Никшић: Пронађено запаљено возило, због оружане пљачке полиција контролише прилазе граду

-20. октобар 2021. године у 08.47 часова у улици Јола Пилетића у Никшићу  од стране више  маскираних починилаца уз употребу силе и пријетње користећи ватрено оружје  двије аутоматске пушке и пиштољ, као и омамљујуће средство-сузавац засустављени су у својој намјери радници фирме физичког обезбеђења „Сецурити Гуард Монтенегро“ задужени за физичку заштиту трансфера новца и драгоцјености, као и  превоза радника пословнице Нове  поште који је  у наведеном возилу преносио новац за промет односно за исплату пензија грађанима Никшића. Том приликом на лице мјеста  извршења кривичног дјела  починиоци су се  довезли су се бијелим џипом „Нисанн Qуасхаи“, гдје су на суров начин извршили  кривично дјело онеспособлавајући радника Д.Н употребом физичке снаге и омамљујућег средства-сузавца,  затим наносећи  му  тјелесне повреде, као и  наносећи повреде   раднику поште Црне Горе И.И. Потом како би истрајали у својој намјери да спроведу унапријед припремљени план,неутралисали сваки облик отпора који је услиједио од стране радника физичког обезбјеђења, и савлађивања радника Мрдак Лјубише, који се храбро супроставио  починиоцима штитећи повјерену имовину за чување,   употријебили  су  ватрено оружје  из којег испаљују више пројектила из аутоматске пушке калибра 7.62 мм од којих је један пројектил погодио Мрдак Љубишу наносећи му ТТП-е опасне по живот услед којих повреда је нажалост преминуо- навео је Лазар Шћепановић, руководиоц Групе за сузбијање крвних деликата у Сектору за борбу против криминала.

Додаје Криминалистичком обрадом лоцирано је више објеката такозваних „штек станова“ за које је утврђено да су користила осумњичена лица на територији Никшића. Извршено је на десетине претресања станова и других објеката у Никшићу и другиим градовима Црне Горе, као и на дестине спроведених радњи претресања извршених на територији Републике Српске, гдје су   се према конкретним објектима  спроводиле и увиђајне радње. Изузето је  и прегледано око 250 система видео надзора  како у ужем  и ширем градском језгру у Никшићу, тако и на подручју других градова Црне Горе у циљу идентификације осумњичених лица.Спроведене су бројне анализе телекомуникација, прикупљена обавјештања од већег броја грађана, свједока и очевидаца, вршена су полиграфска испитивања одређеног броја лица, споведена су  и у даљем се спроводе одређена вјештачења".

-На основу прикупјених  материјалних и персоналних доказа и утврђене повезаности између  осумњичених лица поднесена је Вишем државном Тужиоцу у Подгорици  кривична пријава против седам лица за која постоји  основана сумње да су у саизвршилаштву  извршили кривично  дјело Разбојништво квалификовано са смртном последицом. Нагласио бих да је ова криминална група дјеловала организовано, синхронизовано, планирано, са јасно дефинисаним подијељеним улогама прије у току и након извршења кривичног дјела.У самој криминалној ативности најмање седам возила је учествовало за спровођење одређених радњи и коришћена у фазама као претходница такозвани чистачи пута, за праћење,  опсервацију, долазак и бјекство, односно извачење осумњичених лица,  да на безбједан начин изврше евакуацију  починилаца са територије Никшића и Црне Горе.И на краjу морам поменути да значаjно улогу у обезбjеђивању логистичке подршке неопходне за реализациjу регионалних активности са представницима органа Републике Српске пружиле су наше колеге из Републике Италиjе кроз ИПА проjекат 2019-“Борба против тешког криминала на Западном Балкану - казао је Шћепановић.

Бањалучки суд: Притвор Албијанићу и Золаку због крваве пљачке у Никшићу

Како је портал Дана и раније писао, истрага за сада сумњичи  Стефана Регојевића, Стојана Албијанића и Петра Золака за повезаност за оружаном пљачком у којој је страдао Мрдак. 

Против ухапшехог Kавчанина Алмира Јаховића биће покренут екстрадициони поступак у суду БиХ

Бијељина: Осумњичени за планирање отмице познатог адвоката бране се са слободе

Подсјећамо, оружана пљачка у Никшићу догодила се 20.10.2021. године и том приликом тешко је рањен  радник обезбјеђења Љубиша Мрдак. Он је недуго након инцидента подлегао повредама а метак га је погодио у грдуни кош. 

Према ранијим сазнањима портала Дан, Мрдак се борио са пљачкашима и покушао да спријечи крађу новца који је био намијењен за пензије које додјељује пошта у Никшићу.

Оружана пљачка: У интензивној потрази за осумњиченима учествују Црна Гора и Република Српска

Наоружани нападачи кобног дана су пресрели возило које превози новац. У овом кривичном дјелу користили су бибер спреј и оружје. Након ове пљачке пронађено је запаљено возило за које се сумња да је коришћено у извршењу овог кривичног дјела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 04:18