Небојша Асановић / фото: Срђа Бољевић
13/09/2021 u 09:20 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пресуда у случају Небојше Асановића објављена и у Службеном листу; Без налога суда нема привођења

Као директне кривце оваквог поступања које још увијек није санкционисано Асановић је означио инспектора Горана Митровића и државног тужиоца Вукаса Радоњића

Пресуда Европског суда за људска права у случају незаконитог и противуставног лишења слободе адвоката Небојше Асановића, који је без разлога и образложења на најприземнији начин сроведен у просторије полиције са суђења у Основном суду у Подгорици, објављена је 19. септембра у Службеном листу.

Као директне кривце оваквог поступања које још увијек није санкционисано Асановић је означио инспектора Горана Митровића и државног тужиоца Вукаса Радоњића јер, како у пресуди наводе "адвокат се не може лишити слободе без претходног одобрења надлежног суда, а све са позивом на чл. 23 став 1. Закона о адвокатури".

Оваквом пресудом, како каже Асановић, указано је да у будућности ни полициjа, а ни тужилаштво неће смjети да лише слободе ниjедног адвоката у вези са обављањем адвокатске дjелатности без претходне одлуке и одобрења надлежног суда, осим ако неће да ризикуjу покретање кривичних поступака.

Шта је доказ, ако није пресуда у Стразбуру?

Сви они који су досад незаконито поступали и кршили људска права при чему су били заштићени од одговорности од стране тадашњих руководилаца у полицијским и тужилачким структурама, то више неће смјети да раде јер ће бити подвргнути кривичној или некој другој врсти одговорности.

– Ако пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру ниjе довољан доказ нашем тужилаштву да би утврдило одговорност државног службеника коjи jе радећи свој посао прекршио људска права, мени је и као грађанину и адвокату нејасно који то доказ треба прибавити да би се доказало кршење људских права – закључио је адвокат Асановић.

– Слободан лов на адвокате, у вези са обављањем адвокатске дjелатности, као на зечеве од стране полициjе и тужилаштва, незаконито и по њиховом ћефу и вољи, без претходне писмене сагласности суда више ниjе могуће – казао је Асановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:36