ХАОПШЕЊЕ У СЛОВЕНИЈИ/ - SCREENSHOT/YOUTUBE
13/08/2021 u 08:54 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Кавчане" одала три свједока сарадника: "Мафија пријетила смрћу због сарадње са полицијом"

Док су се чланови српског огранка кавчана појавили пред специјалним тужиоцима, предсједник Србије Александар Вучић и српска влада нападају и осуђују чланове клана путем медија.

Истрага која се води против огранка кавачког клана у Словенији доноси нове информације које су према најновијим саазнањима обезбједила чак три свједока. Тако се према писањима тамошњих медија напредује све више у истрази а неки од свједока промјенили су и исказ наводећи да су им "криминалци из групе којој су припрадали пријетили".

У Словенији ухапшени припадници кавачког клана

Још један свједок сарадник: Кавчане уништиле издаје из криминалних редова

Подсјећамо, огранак кавачког клана у тој земљи је имао је имао 60 чланова и задатак им је био шверцовање и продаја дроге. Такође, један од послова односио се и на илегалну трговину оружјем. Након што су истражни надлежни органи дошли до криптованих телефона осумњичених након хапшења, дошло се до података како је ова група организована и вршила своје активности. Добро организована криминална група у Словенији је дјеловала од 2018., а већи дио чланова групе ухапшен је у акцији коју је, у сарадњи са страним безбједносним службама, словеначка полиција недавно извела, на подручју Љубљане, Марибора, Крања и Копра. Обављене су чак 23 кућна претреса. Надлежни имају податке да је дрога из Јужне Америке, преко Португала и Барселона, стизала у Копар, а процјењује се да је прокријумчарена количина од око 800 килограма.

Словеначки огранак "кавчана": Прокријумчарили 800 килограма дроге

Промјена исказа

Млади Словенац из Приморске, који је помогао полицији да разбије словеначки огранак црногорског кавачког клана, у свом исказу пред истражним судијом промјенио је признање, пишу тамошњи медији.

Приморец, који је у јуну поднио кривичну пријаву против полиције због насиља, сада тврди да су се "људи у плавом коректно понашали према њему"

-Нико ме није присиљавао на сарадњу са полицијом, психички или физички злостављао, то је била моја одлука о сарадњи. Полиција има коректан однос према мени све вријеме-јавља лист Večer. 

Још у јуну, Приморец је тврдио да су истражитељи Националне истражне канцеларије присилили сарадњу уз пријетње, али и физичко насиље.

Међутим, он сада тврди да су му припадници злочиначког подземља пријетили смрћу због сарадње са НПУ -ом у мају ове године, па је одлучио да мотив својих радњи покуша претворити у полицијско насиље. Није познато зашто се предомислио и дао другу причу пред истражним судијом. Поменути Приморец има статус и осумњиченог и заштићеног свједока у истрази о словеначкој групи кавачког клана.

Већ три свједока сарадника

Осим поменутог Приморца, са полицијом сарађују још двије особе, преноси Večer.

-Други свједок је који је у притвору од 2019. због сумње да је киднаповао. За трећег каже се да је рођак жене првог свједока сарадника. Сва тројица  добили су статус заштићених свједока са родбином, јер се полиција плаши освете кавачког клана. Прије неколико мјесеци смо објавили да је Радоје Звицер, који би требало да води кавачки клан, најавио награду од пола милиона евра за главу сарадника из Словеније-пише словеначки медији.

Кавачки клан постаје политичка прича

Наводе да је прича око клана Кавач је, међутим, компликована у региону. Док су се чланови српског огранка кавчана  прије неколико се недеља појавили пред специјалним тужиоцима у Србији, предсједник Србије Александар Вучић и српска влада нападају и осуђују чланове клана путем медија.

-Последњих недеља српски политичари свакодневно су шокирали српску јавност ужасним информацијама о активностима клана који је, између осталог, мучио и обезглављивао његове противнике. Неки припадници српске опозиције, које углавном прате страни медији, у међувремену оптужују Вучића за везу са српским огранком кавачког  клана. Последњих година наводно је поступио уз Вучићеву дозволу, а наводно се и предсједник Србије лично састао са вођама клана-пише Večere.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 22:33