Džudi Rajzing Rajnke / - IDLO
08/10/2024 u 17:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Rajnke: SAD podržavaju jačanje kapaciteta Centra za obuku u sudstvu i tužilaštvu

Rad Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu od ključne je važnosti za razvoj pravosudnih stručnjaka koji su dobro osposobljeni da se suoče sa složenostima savremenih pravnih izazova i da podrže vladavinu prava, kazala je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je to rekla na svečanosti povodom početka projekta „Jačanje kapaciteta Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu“ koji će, u narednih 30 mjeseci, implementirati Međunarodna organizacija za razvoj prava (IDLO).

Rajnke je naglasila da se važna uloga koju pravni stručnjaci imaju u crnogorskom, kao i u svim društvima, ne može dovoljno istaći.

- Sudije i tužioci, kao i savjetnici koji ih podržavaju, i pripravnici koji će jednog dana zauzeti njihovo mjesto na klupi u sudnici ili u tužilaštvu, temelj su vladavine prava, čuvari prava građana i oličenje pravde - poručila je Rajnke.

Kako je dodala, rad Centra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu je od ključne važnosti za razvoj pravosudnih stručnjaka koji su dobro osposobljeni da se suoče sa složenostima savremenih pravnih izazova.

- Ali i da podrže vladavinu prava kroz uvođenje metoda obuke koje su moderne, efikasne i prilagodljive novim tehnologijama, novim vrstama kriminala i brzom tempu globalnog razvoja - navela je Rajnke.

Regionalna menadžerka programa IDLO-a za istočnu Evropu i centralnu Aziju (EECA) Ana Kopel naglasila je važnost nastavka saradnje između IDLO-a i Crne Gore u oblasti vladavine prava.

image

Jačanje kapaciteta Cenztra za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu

- IDLO

- Kao i širenje dugogodišnjeg partnerstva sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu Crne Gore kroz ovaj novi projekat, koji podržava dugogodišnji partner IDLO-a u reformi pravosuđa i tužilaštva u ovom regionu i šire - navela je Kopel.

Predstavnik IDLO-a za Zapadni Balkan Ljubomir Petruljeskov istakao je značaj inicijative, navodeći da je je to važan korak za unapređenje pravosudnog sistema Crne Gore kroz izgradnju vještina i kapaciteta njenih pravnih stručnjaka.

- Prilagođeni programi obuke i unaprijeđeni operativni sistemi ne samo da će ojačati Centar, već će i doprinijeti stvaranju transparentnijeg, efikasnijeg i odgovornijeg pravosuđa - rekao je Petruljeskov.

Predsjednica Upravnog odbora Centra Ljiljana Lakić zahvalila je Ambasadi SAD i IDLO organizaciji na podršci.

- U skladu sa našom vizijom, Centar je posvećen davanju snažnog doprinosa uspostavljanju pravosuđa najvišeg kvaliteta i odgovornosti, vjerujući da je znanje garant stručnosti, profesionalizma i nezavisnosti sudija i državnih tužilaca - kazala je Lakić.

Kako je dodala, u tom cilju pružaju sistem visokokvalitetne obuke u skladu sa modernim vještinama prenosa znanja i unapređenja.

- Da bi se postigli ovi visoko postavljeni ciljevi, neophodno je kontinuirano jačati profesionalne i institucionalne kapacitete samog Centra - istakla je Lakić.

U saopštenju IDLO se navodi da su, uz podršku Ambasade SAD, a u saradnji sa Centrom za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, pokrenuli inovativnu inicijativu čiji je cilj unapređenje profesionalnih, operativnih i tehničkih kapaciteta Centra.

Kako se ističe, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu ima ključnu ulogu u obezbjeđivanju kontinuiranog profesionalnog razvoja crnogorskih sudija i tužilaca.

Rajnke: Crna Gora da se fokusira na reforme i zatvaranje poglavlja

- Osnovan 2015. godine, a primarni mandat Centra je obezbjeđivanje početne i kontinuirane obuke za sudije, državne tužioce, advokate, notare i izvršitelje, kako je navedeno u njegovom osnivačkom zakonu - kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je primarni cilj projekta pružanje podrške Centru u jačanju njegovih operativnih i tehničkih kapaciteta za isporuku pravovremenih, relevantnih i prilagođenih programa obuke za sudije, državne tužioce i povezane profesije.

- Pored toga, inicijativa će ojačati mehanizme za praćenje, evaluaciju i odgovornost Centra i razviti najbolje prakse za izvođenje obuka - navodi se u saopštenju.

Iz IDLO su naglasili da je ključna komponenta projekta razvoj i implementacija 15 specijalizovanih sesija obuke za sudije i državne tužioce, fokusiranih na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 17:46