10/08/2021 u 09:14 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шпански "ЕЛ ДИА" о "Пинк Пантерима": Од Жељка Ражнатовића до шкаљарског клана

Шпански медији наводи да је "полиција приписује банди Пинк Пантер скоро пола хиљаде пљачки вриједних више од 500 милиона еура у 35 земаља"

Хапшење шкаљараца и једног од водећих људи банде Пинк Пантер, у Шпанији је привукло велику пажњу јавности. Тамошњи медији извјештавају детаљно о тој акцији и истражују везу између ове двије криминалне организације. Тако су дошли и до, према њиховом писању, Жељка Ражнатовића Аркана.

(ВИДЕО/ФОТО) Акција шпанске полиције: Ухапшени шкаљарци, нађено 400 кила кокаина и пола милиона еура

Ко је "Пинк Пантер" који је пао са шкаљарцима: Вујошевић ухапшен када је покушао да побјегне

-Заједничка мисија коју су извршиле елитне јединице Националног корпуса полиције и Цивилне гарде на Тенерифима и Гран Канарији, а која је резултирала четири хапшења, потврђује да Пинк Пантери, највећа банда лопова на свијету, држе своју криминалну агенду отвореном у Архипелагу: његове криминалне активности разноврсне су кријумчарењем и комерцијализацијом великих количина наркотика. То је био пут којим су истражитељи одсјекли главу у Адехеу и главном граду Гран Канарије неким криминалцима који су повезани са кланом Шкаљари (мафијашка мрежа чије се насилне посљедице протежу од града Црне Горе) и, сходно томе, у најближем окружењу страшним Пинк Пантерима-пише шпански El Dia.

Шпанија "сигурна лука": Веза "шкаљараца" и "Пинк Пантера", од нарко-бизниса до планирања ликвидација

Додаје, да у случају недавног хапшења шкаљараца и Пинк Пантера Предрага Вујошевића,  све показује да се та група кретала у правцу моћне нарко мреже. 

Ко су они?

-Генеза Пинк Пантера је међу ветеранима Балканског рата. Многи од њих су били дио Српске добровољачке гарде, познате под именом Аркански тигрови, који су дошли да воде Жељка Разнотивића у разним ратним епизодама у Хрватској (1991-1992), Босни и Херцеговини (1992-1995) и у рату са Косова ( 1998-1999). Првобитно језгро ове структуре чинили су преживели из паравојних група (досегло је око 10.000 војника) који су рециклирани у криминални свијет када су прецртане границе карте бивше Југославије-пише El Diа.

Изнад свега, након што је Међународни кривични суд потврдио осуђујућу пресуду 1997. године против Разнотивића за  злочине, након што га је сматрао одговорним за етничко чишћење изведено из масакра у Бијељини и Зворнику, оба датирана 1992. године.

Промjена идентитета:

-Они који су најближи Жељку Разнотивићу, званом Аркан, нестали су без трага - у многим случајевима су променили идентитет и лице захваљујући естетској хирургији - све док Интерпол није почео да чује за операције злочиначке банде коју су чинили бивши Југословени , преузимао је контролу над најмрачнијим пословима који су били планирани на европском континенту-наводи тај медиј.

Изнад свега, они су почели да стичу славу величином савршено изведених пљачки и великом количином пљачке у којој доминирају дијаманти и драгуљи.

-Стручњаци Међународне организације криминалистичке полиције (Интерпол) били су одговорни за откривање првим лоповима ове банде епиграфа повезаног са ликом Духа  који има за циљ да украде вриједан драгуљ у заплету филма Ружичасти пантер, иако је за разлику од сценарија који је режирао Блаке Едвардс, у стварном животу било је више злочинаца, конкретно, армија насилника из Босне, Хрватске, Црне Горе и Србије. Прво легло чинили су самозвани „синови балканског рата“ (1991-2001)-наводи El Dia.

-Црногорски град Подгорица постао је колијевка одважних лопова. Прецизност којом су извршавали своје радње навела је многе да их почну упоређивати са „умјетничким дјелима“ како би незаконито зарадили новац-наводи El dia.

У једном од својих првих уводних писама, користили су сцену из филма Повратак ружичасте пантере - дијамант је био скривен у боци креме за бријање - како би извршили пљачку у Лондону вредну пола милиона фунти. Све се догодило у трен ока. А то је да је вртоглавица једна од главних карактеристика банде чије је присуство већ откривено на Канарским острвима 2016. године: Полиција је ухапсила два нападача сафирског накита неколико месеци након што су друга два Пинк Пантера ухваћена испред установе из Пассеиг де Грациа у Барселони коју су управо опљачкали.

Функционисање банде:

Шпански медији наводи да је "полиција  приписује банди Пинк Пантер скоро пола хиљаде пљачки вриједних више од 500 милиона еура у 35 земаља.

-Шта год да се деси, једно од првих правила које науче приликом приступања организацији има везе са важношћу ћутања: не издајте саиграча, одслужите казну коју добијете и за то будете финансијски награђени (новац постаје одобрење доступно након повратак слободе или њиме управљају лица од повјерења затвореника). Други начин да се осигура ова тишина је једноставан као што је непознавање идентитета особе која издаје наређења, број чланова организације - јуришни тимови састављени су са три или четири криминалаца - или фронтови које имају отворене у свакој земљи ( напади на установе луксузне робе, операције дроге, трговина оружјем) ... Пинк Пантери су организовани по хијерархији, али затамњење постаје све интензивније како се пењу према вишим нивоима-наводи шпански портал.

Иако је једна од његових премиса да ограничи присуство "странаца" (како се они односе на оне који нису рођени у бившој Југославији) на минимум у групи, Пинк Пантери су стручњаци, попут великих међународних мафијашких кланова, који остају незапажени. у туристичким подручјима попут оних која нуде Канарска острва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:47