Milorad Marković / -FOTO: TUžILATVO
11/10/2024 u 17:00 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Traže krivce za zastaru i za fingiranje istraga

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković završava analizu KTN predmeta, odnosno predmeta formiranih po nepoznatom učiniocu. Takođe, u toku je izrada uputstva za postupanje u KTN predmetima kojim će Marković tužiocima dati obavezujuće naredbe, na osnovu zaključaka donesenih tokom analize izvještaja.

Marković je izvještaje o KTN predmetima tražio pošto je utvrđeno da u tužilaštvima postoji veliki broj takvih istraga, a da su neke čak i zastarjele. Kako bi utvrdio da li su zastare nastupile greškom tužilaca i kako spriječiti dalje "propadanje" predmeta, vrhovni državni tužilac je šefovima tužilaštava naredio da mu dostave izvještaje, a nakon toga i dopune izvješataja.

– Analiza dopunjenih izvještaja o postupanju tužilaca u predmetima formiranim po nepoznatom učiniocu u završnoj je fazi, dok je uputstvo za postupanje u ovim predmetima u izradi – saopšteno je "Danu" iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Kontrolisali i istrage o torturi

Zbog brojnih propusta uočenih u istragama o slučajevima policijske torture, VDT je rukovodiocima tužilaštava tražio i izvještaje o tome. Nakon njihove analize, izdao je obavezujuće uputstvo za postupanje u tim predmetima. Tim dokumentom naređeno je da su tužioci koji vode istragu obavezni da angažuju vještake medicinske struke čak i kada na osobi koja je prijavila nasilje nema vidljivih promjena. U slučajevima da tužioci dođu do sumnje u izvršenu torturu, kao i po krivičnoj prijavi, moraju odmah formirati predmet i preduzimati hitne radnje u cilju prikupljanja dokaza i utvrđivanja svih činjenica važnih za krivični postupak. Ukoliko to već nije učinjeno, o događaju moraju obavijestiti Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije i sa njima neposredno sarađivati. U uputstvu je naloženo i da se u svakom postupku razmotri mogućnost da se saslušanja osumnjičenih i oštećenih lica snimaju.

Ispitivanje postupanja u predmetima formiranim po nepoznatom učiniocu pokrenuto je pošto je utvrđeno da u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici postoji veliki broj slučajeva koje su razdužili tužioci koji se premješteni u druga tužilaštva, a koji nakon toga nijesu dodjeljivani nikome u rad. U pitanju je oko 3.000 predmeta. Samim tim, spisi su stajali a da se u njima nije postupalo, pa je oko trećina tih predmeta zastarjela. Nakon objavljivanja te informacije, Marković je zatražio izvještaj šefova tužilaštva o postupanju u tim slučajevima. Međutim, i tada je uočen veliki propust. Naime, u prvobitno dostavljenim spisima netačno je prikazano da tužioci i dalje postupaju, odnosno sprovode istražne radnje u skoro 2.000 predmeta koji su zastarjeli. Zbog toga je vrhovni državni tužilac tražio da mu se dostavi dopuna izvještaja, čija je analiza gotovo okončana.

Sudije Specijalnog odjeljenja traže izmjene ZKP-a: Ne mogu se izboriti sa prilivom predmeta

Najviše premeta koji su lažno prikazani kao aktivni bilo je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici. Jedan predmet koji je netačno predstavljen kao aktivan, a u kom je nastupila zastarjelost, vođen je čak i u Specijalnom državnom tužilaštvu.

– U izvještaju je navedeno da su se u određenim tužilaštvima predmeti po nepoznatom učiniocu u kojima je nastupila zastarjelost vodili kao aktivni. Riječ je o 1.958 predmeta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, 132 predmeta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama, 46 predmeta u osnovnim državnim tužilaštvima na Cetinju i u Kolašinu, 11 predmeta u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, sedam predmeta u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i po jednom predmetu u Specijalnom tužilaštvu i u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju – saopšteno je ranije "Danu" iz Sekretarijata Tužilačkog savjeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 17:02