/ foto: EUROPOL - Akcije u CG
28/09/2021 u 13:43 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ФОТО) Ухапшено 330 особа широм Европе: Еуропол послао стручњаке у Црну Гору

Приведено је 33.418 особа, претресене су 724 локације, прегледано је 22 605 возила, одузето је 154 комада оружја, 57 ручних бомби и експлозива, 2125 метака, 719 килограма канабиса и 920 биљака марихуане

Шпанија је, уз подршку Еуропола, координирала дане заједничких акција широм Европе усмјерене на олакшавање илегалне имиграције, трговине дрогом и трговине ватреним оружјем. Неке од акција реализоване су и на подручју Црне Горе. Приведено је укупно 33.418 особа, претресене су 724 локације, прегледано је 22 605 возила, одузето је 154 комада ватреног оружја (65 пиштоља, 86 пушака и јуришних пушака, 3 гасна аларма), 57 ручних бомби и експлозива, 2125 комада муниције, 719 килограма канабиса и 920 биљака марихуане.

image
FOTO: EUROPOL

- Оперативне активности одвијале су се углавном у југоисточној Европи, док су друге земље из цијеле Европе учествовале размјеном обавјештајних података и спровођењем оперативних акција на националном нивоу. Радње, које су обухватиле скоро 11.000 полицајаца на терену, довеле су до 330 хапшења повезаних са различитим злочинима, укључујући трговину дрогом, омогућавање илегалне имиграције, превару докумената и трговину ватреним оружјем. Истражене активности такође су довеле до откривања низа кривичних дела у вези са омогућавањем илегалне имиграције и сродних кривичних дијела и законских прекршаја, попут превара са визама. Након усклађених радњи, органи за спровођење закона покренули су 37 нових истрага- речено је из Еуропола.

image
FOTO: EUROPOL
Еуропол послао два стручњака у Црну Гору

Еропол је подржао координацију акционих дана и омогућио размијену информација између земаља учесница. Током операције, Еуропол је успоставио оперативни центар који омогућава брзу размијену оперативних информација између учесника и пружа аналитичку подршку уживо оперативцима на терену. Током акцијске седмице, Еуропол је такође послао два стручњака у Црну Гору и Босну и Херцеговину како би олакшали размијену комуникације у реалном времену између надлежних органа. Како је саопштено из Еуропола, операција се одвијала између 15. и 18. септембра 2021. Оперативне активности у којима је учествовало 27 земаља, 17 држава чланица ЕУ и 10 земаља које нису чланице ЕУ, такође су подржале Euroјust, Fronteх, ИНТЕРПОЛ и друге међународне организације.

Како истичу, регион Западног Балкана кључно је средиште за трговину ватреним оружјем у ЕУ. Вишенационалне криминалне групе оружје добављају углавном из земаља Западног Балкана, гдје су људски ресурси са искуством у ватреном оружју широко доступни.

image
FOTO: EUROPOL

- Ватрено оружје се затим тргује у ЕУ, углавном у Белгију, Француску, Њемачку, Шпанију и Холандију. Нелегална трговина оружјем уско је повезана са кријумчарењем дрога, посебно са кријумчарењем кокаина. У неким случајевима криминалне мреже размјењују оружје за дрогу. Они такође користе оружје да стекну и задрже контролу над уносним тржиштима дрога- истакли су из Еуропола.

image
FOTO: EUROPOL
Учествовало 27 земаља

У овим акцијама учеснице су биле следеће државе: Аустрија, Бугарска, Хрватска, Данска, Француска, Њемачка, Грчка, Мађарска, Италија, Луксембург, Малта, Холандија, Португал, Румунија, Словенија, Шпанија, Шведска, Албанија, Босна и Херцеговина, Сјеверна Македонија, Србија, Молдавија, Црна Гора, Косово, Швајцарска, Украјина, САД.

Трговци оружјем нуде велике количине и велики избор ватреног оружја, укључујући старо и ново оружје војне класе.

- Нека од ватрених оружја претворена су у оружје које се пуца на празно, увезено из Турске. Оружје се често кријумчари у склопу пошиљака више роба или се скрива у возилима. Њихове цијене на Западном Балкану тренутно су у порасту, иако су и даље много јефтиније него у Западној Европи- закључују они.

image
FOTO: EUROPOL
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:49