/ илустрација -фото: Твитер Управа полиције
26/06/2021 u 20:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унутрашња контрола током априла провјерила поступање осам полицајаца

У два случаја, директору Управе полиције су на даљи поступак, достављени извјештаји о извршеним контролама, у циљу покретања дисциплинског поступка против четири полицијска службеника

Одјељење за унутрашњу контролу полиције је током априла извршило контроле законитости поступања полицијских службеника на основу двије притужбе грађана. У једном случају радило се о притужби на полицијске службенике полиције опште надлежности, док се у другом случају притужба односила на полицијског службеника криминалистичке полиције.

- У спроведеним поступцима унутрашње контроле нису утврђене чињенице и докази којима би се потврдили наводи притужби- саопштено је из МУП-а.

Службеници Одјељења за унутрашњу контролу полиције су током априла извршили шест контрола на основу оперативних и других сазнања о могућим незаконитостима.

- У два случаја, директору Управе полиције су на даљи поступак, достављени извјештаји о извршеним контролама, у циљу покретања дисциплинског поступка против четири полицијска службеника, за које је утврђено постојање основане сумње да су радњама и поступањем починили теже повреде службене дужности- наводи се у документацији МУП-а о спорведеним конторлама.

Осим наведеног, у једном од ових случајева, Извјештај о извршеној контроли, са списима предмета, достављен је и надлежном државном тужилаштву, на даљи поступак и коначну оцјену и одлучивање о постојању елемената кривичне одговорности.

-  У једном случају, у поступку контроле утврђено је постојање основане сумње у незаконито и неетичко поступање и понашање полицијског службеника испољено ван службене дужности. Констатовано је и да су од стране надлежне организационе јединице полиције предузете законске мјере у циљу покретања поступка за утврђивање прекршајне одговорности полицијског службеника, као и да су, достављањем списа предмета Етичком одбору, од стране руководиоца организационе јединице у којој је распоређен полицијски службеник, већ предузете законске мјере у циљу утврђивања постојања основа за покретање поступка за утврђивање његове дисциплинске одговорности због начина поступања у предметном случају- наводе из МУП-а.

У преостала три случаја нису утврђене чињенице и докази који би указивали на непрофесионално или незаконито поступање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:53