Скрнишот, Портал Дан
25/07/2021 u 14:07 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ-ФОТО/ВИДЕО) Монструозни умови балканских мафија: Убиства која леде крв у жилама

Клан Вељка Беливука није први за који се везују језива убиства. Подсјетимо се "земунског клана" и криминалне организације Зијада Турковића...

Бруталне сачекуше и хладнокрвна убиства одрађена од стране "професионалаца" неизбјежан су дио криминалног свијета међу балканским мафијама. Таква убиства коштају и до 100.000 еура, нека и више. Међутим, хапшењем клана Вељка Беливука медији у Србији а затим и у региону извјештавају о злочинима који су монструозни и који на неки начин превазилазе границу "слике" мафијашких убистава. 

Да у "свијету" мафије зна да дође до рушења "кодекса" од раније се јављају трагови. Међутим, клан Вељка Беливука није први за који се везују језива убиства и мучења жртава. Подсјетимо се и "земунског клана" и криминалне организације Зијада Турковића... За те три групе везује се дјеловање уз подршку појединих припадника истражних органа и полиције.

Многа од убистава, која су почињена на један од начина које су ове групе примјењивале, везују се за психичка стања која доводе до сумње да особа у својој личности исказује двоструке типове понашања... Нека од њих извршена су и под дејством кокаина и мијешањем других наркотика и супстанци, које би довеле до параноје и повећаног испољавања агресије. Таква, монстурозна убиства или "прљава" за собом остављају велики број трагова, што материјалних, што биолошких. Убице или група која планира извршење ових кривичних дјела добије осјећај да је неуништива и да што је бруталнији начин убиства је моћнија.

ЗЕМУНСКИ КЛАН: ОД ОТМИЦА ДО УБИСТВА ПРЕМИЈЕРА

Такозвани "земунски клан" настао је у београдској општини Земун, гдје је у то вријеме велики криминални кредибилитет имао "сурчински клан" и његов главни члан Љубиша Буха, звани Чуме. Клан се у почетку бавио ситним криминалом, крађом аутомобила и продајом наркотика. Моћ клана је расла из дана у дан, повезаност полиције и криминалне групе је функционисала. 

image

Душан Спасојевић (наводи оснивач земунског клана, фото - скриншот)

Земунски клан је тада схватио да највише новца доносе отмице. Њихове главне мете су били људи са великим капиталом и угледом. Jедан од плаћениjих убица ове групе је по начину извршења тих дјела добио надимак "Звер". За њега се везује прича да је људима ломио кости, резао их на комаде... А она најбизарнија је да је од једне жртве скувао гулаш...

image

Чланови земунског клана (скриншот - емсија Машана Лекића -Прва.рс.)

Дана 12. марта 2003. године убијен је премијер Србије Зоран Ђинђић.  Дан касније, 13. марта, у новинама и медијима је осванула потјерница гдје су били сви чланови "земунског клана"...

(ВИДЕО: Емисија Машана Лекића, серијал о "земунском клану")

ЗИЈАД ТУРКОВИЋ: СУРОВА УБИСТВА  И НЕЗАПАМЋЕНА ПЉАЧКА КАРГО ЦЕНТРА

Највећа пресуда која се везује за организовани криминал у Босни и Херцеговини изречена је криминалној организацији на чијем је челу, према тврдњама тужилаштва, Зијад Турковић. Суд БиХ 2015. године изрекао је коначну пресуду којом је на 40 година затвора осудио Турковића, а Миленка Лакића, званог Лаки, његовог главног егзекутора, на 35 година затвора. Осуђени су због убистава, покушаја убистава, трговину дрогом, те пљачке 1,3 милиона еура из Карго центра на сарајевском аеродрому. Ова група има jош чланова, коjи су такође осуђени.

(ВИДЕО: Марио Секулић)

image

Зијад Турковић

Иако ликвидације по мафијашком рецепту нису стране у БиХ подземљу, открића убистава Рајка Миловановића, Марија Толића, Вернера Ајдарија, Митхата Мекића и Лусије Салас Цортес показала су, како је писао РСЕ,  да се и у томе може "корак даље". 

image

Фото: Скриншот (Увиђај једног од убиства за које је осумњичена Турковићева група)

Како је раније писао РСЕ, њихова организација била је као режирана у Холивуду. Током поступка тужилац Државног тужилаштва Дијана Кајмаковић је казала: „То је било, може се причати, као из филмова. Била једна мала група, па се ширила, па су мало почели да раде с дрогом, мало да краду, па су онда почели међусобно да се убијају.“

Према својих жртвама опходили су се и више него брутално... Једна од жртава њихових је била и трудница... Опширније о томе, као и оригиналне фотографије откривених откопаних тијела убијених мета на којима су трагови сурових убистава, можете видјети у следећем видеу:

(ВИДЕО: Емисија "60 минута специјал")

КЛАН ВЕЉКА БЕЛИВУКА: МОНСТРУОЗНО КАСАПЉЕЊЕ ЖРТАВА

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић најавио је 23. јула у Београду да ће оптужница против Вељка Беливука и његове групе највјероватније бити подигнута следећег петка. Ненадић је рекао да се истрага спроводи против 31 особе, као и да је од почетка истраге било више проширења, а да се те особе терете за пет тешких убистава, трговину дрогом и оружјем, једну отмицу и једно силовање.

image

Вељко Беливук и његов сарадник (над жртвом) (Фото: Емисија: Хит твит)

Новинарима су приказане фотографије измасакрираних жртава на којима се виде одсјечене главе и тијела без удова. Вељко Беливук, један је од 19 ухапшених 4. фебруара рано ујутро, а у јавности је означен као вођа навијача, близак једном од два главна криминална клана.

Беливук (36), коме је надимак Веља Невоља, важи за вођу навијача фудбалског клуба "Партизан", односно навијачке групе "Принципи", настале од бивше групе "Јањичари". Беливук је у медијима означен као наводни члан „кавачког“ криминалног клана.  Како је раније изјавио министар полиције Србије Александар Вулин, ова група је одговорна за брутална убиства и отмице у Србији.

Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) објавила је 22. јула да је Беливук на саслушању у тужилаштву рекао да су предсједник Србије Александар Вучић и његови сарадници од њега тражили више услуга.

(ВИДЕО: Конференција за медије МУП Србије, извор - Балкан спорт)

Оваква дјеловања криминалних организација, која прелазе границу мафијашких освета, шаљу поруку да мафија балканског подземља брутално "не прашта".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:03