/ - Детаљи из акција полиције
29/09/2021 u 09:13 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Шпанска полиција о балканском картелу: Чланови клана из Црне Горе кључни играчи у шверцу

Полицијске истраге, контакти и покрети организације открили су да су припремали велики увоз кокаина из Јужне Америке преко Шпаније

У заједничкој операцији са полицијским снагама у Њемачкој, Колумбији, Сједињеним Државама, Хрватској, Словенији и Србији, шпанска полиција је тврдила да је „демонтирала највећу дистрибутивну мрежу кокаина у Европи“. Укупно, након годину дана полицијске истраге под координацијом Еуропола, ухапшена је 61 особа, од којих је заплењено 4.010 килограма кокаина и више од 600.000 евра.

(ВИДЕО) Детаљи акције: На удару Еуропола већином "кавчани", пали због три тоне дроге

У овим акцијама, када су на крају сумирани резултати, међу ухапшенима су и држављани Црен Горе који су означени као кључни играчи за нарко-бизнис.Тако је , према писањима словенских медија, већи дио ухапшених и процесуираних повезан са кавачким кланом.Међутим, има и оних за које с енаводно сумња да су веза шкаљарског клана.

Операција је била сложена, према властима, због велике покретљивости чланова балканског картела, што је захтијевало темељну и сталну координацију свих полицијских снага укључених у истрагу. У Шпанији су истовремени препади изведени у провинцијама Барселона, Мадрид, Малага, Тарагона, Герона и Валенсија.

Економска снага картела

Злочиначку организацију углавном су чинили припадници источноевропских земаља, углавном из Србије, Хрватске и Црне Горе. Главна карактеристика групе била је њена економска снага и расипање чланова без 'чврстих коријена'. Као резултат тога, чланови су се населили у различитим земљама и много путовали ради одржавања кратких састанака и састанака у луксузним хотелима и ресторанима.

У Шпанији је организација имала куће и возила која су чланови групе ставили на располагање вођама како би отежали рад полиције.

Чланови из Црне Горе кључни "играчи"

У наведеном периоду, заплијене кокаина и хапшења довела су до сумње да су кључни играчи у појединим од ових нарко послова особе које су из Црне Горе а које већ неко вријеме бораве у иностранству или земљама региона. 

Један од примјера за то је и акција у којој је полицијска истрага почела 2018. године, када је у Шпанији пресретнута једрилица са 1,4 тоне кокаина. Ухапшени су чланови посаде, два Хрвата и један Американац. Крајем 2019. истрага се фокусирала на једног Црногорца који је као вођа управљао балканским картелом и био укључен у дистрибуцију великих серија кокаина. Црногорски лидер привремено је боравио у Малаги, али је често путовао у Мадрид и Барселону, али и у Србију, Мађарску и Словенију, између осталих.

"Паравојне формације"

Европске власти сматрају да је картел једна од главних криминалних организација које делују у Европи. У групи су и припадници паравојних формација који се углавном фокусирају на трговину дрогом, али и прање новца, крађу аутомобила, изнуду и отмице.

Полицијске истраге, контакти и покрети организације открили су да су припремали велики увоз кокаина из Јужне Америке преко Шпаније.

Јужна Америка - извор кокаина

Средином 2020. године, 1.350 килограма кокаина из балканске групе заплијениле су америчке власти на броду код колумбијске обале. Након овог великог застоја, организација је покушала да прокријумчари 1.250 килограма кокаина са бразилске обале у шпанску Тарагону у јануару 2021. године. Тамо је товар одузет.

Поред 61 хапшења и 4.010 килограма кокаина, полицијска операција је резултирала пресретањем 2.569 килограма марихуане, 173 килограма хашиша, 12,5 килограма хероина, 30 литара амфетамина и више од шест милиона еура у готовини. Осим тога, заплијењено је и девет луксузних возила, пет мотоцикала, ватрено оружје и муниција, ометачи, документација и рачунарска и телекомуникациона опрема.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:59