visi sud u podgorici / - DAN
27/03/2024 u 11:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Viši sud u Podgorici: Advokati nezadovoljni što ročište u predmetu Zvicer i drugi nije odloženo, napustili sudnicu

Nakon što je Viši sud u Podgorici u predmetu Radoje Zvicer i drugi razdvojio postupak u odnosu na tri lica koja se nalaze u inostranstvu, a sa ciljem da bi se prema ostalih 28 okrivljenih mogao nastaviti postupak, te nakon što je uslijedio zahtjev za izuzeće vijeća zbog te odluke, koji je odbačen, većina advokata okrivljenih je napustila ročište, nakon čega su im okrivljeni otkazali ponomoćja, saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici.

- Kao razlog za napuštanje ročišta, advokati su naveli nezadovoljstvo jer nije uslijedilo odlaganje ročišta u ovom predmetu, kako su prethodno tražili. Zbog obavezne odbrane, sud je odložio ročište do angažovanja novih branilaca, saopšteno je iz Višeg suda u Podgorici.

Na današnjem ročištu za potvrđivanje optužnice u predmetu protiv okrivljenog Zvicera i drugih, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organzacije i teškog ubistva, a koje je zakazano, nakon tri prethodno odložena ročišta, zbog nedovoljno vremena za pripremanje odbrane, i zahtjeva za izuzeće, sud je donio Rješenje o razdvajanju postupaka, u odnosu na tri okrivljena, koja se nalaze u Turskoj i Francuskoj, u ekstradicionom pritvoru, zbog drugog krivičnog djela, odnosno kućnom pritvoru.

U odnosu na ostalih 28 okrivljenih ročište se moglo održati, ističu iz suda.

Propao još jedan pokušaj kontrole optužnice kriminalnoj grupi Radoja Zvicera: Advokatima otkazana punomoćja

- Na ovu procesnu odluku, nezadovoljni istom, od strane branioca Miloša Vuksanovića, podnesan je zahtjev za izuzeće postupajućeg vijeća, koji je odbačen, jer je sud cijenio da se radilo o očigledno neosnovanom zahtjevu, podnesenom radi sprječavanja i ometanja suda u preduzimanju određenih radnji, odnosno radi odugovlačenja postupka, a u smislu čl.41 st.6 ZKP-a. Zahtjev za izuzeće je već jednom podnijet protiv istog predsjednika vijeća i odbijen od strane Apelacionog suda kao neosnovan. Nakon toga, većina branilaca je izrazila želju da napusti ročište, te su svi prisutni okrivljeni, prije izlaska branilaca izjavili da im otkazuju punomoćje i da će angažovati nove branioce, odnosno braniti se sami, a što su i nakon izlaska advokata iz sudnice, potvrdili pojedinačnom prozivkom. U takvoj procesnoj situaciji, sud je odložio ročište, pozvao ih da angažuju nove branioce ili će im biti postavljeni branioci po službenoj dužnosti, budući da se radi o predmetima u kojima je obavezna odbrana, precizirano je iz suda.

Ističu da se radi o predmetu u kojem je šest okrivljenih u pritvoru, koji nakon podnošenja optužnice već traje šest mjeseci, a koji prema sadašnjim zakonskim rješenjima može trajti najduže tri godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:30