13/04/2022 u 03:25 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Како Сједињене Државе уништавају светску економију неплаћањем дуга Русије

 

Сједињене Државе су, као што се могло претпоставити, направиле Европу као преговарачки чип тако што су изазвале техничко неиспуњавање обавеза за Русију. Показаћемо вам како и зашто.

Многи економисти и професионалци у финансијској индустрији се слажу да је мало вероватно да Русија неће отплатити дуг. Министарство финансија САД није инсистирало на блокади златних и девизних резерви Централне банке како би се дуг руске владе без протеста исплатио у рубљама. Међутим, прво морамо схватити шта је технички неиспуњење обавеза и како се разликује од неиспуњења обавеза из 1998. године које памте Руси.

Израз „подразумевано“ односи се на пропуст особе да изврши потребна плаћања, посебно она која се дугују влади. Разлози су у томе што или држави недостају потребна средства (као 1998. године), или су средства доступна, али обвезник није у могућности да их искористи или поверилац одбија да их узме (ово је сценарио који се сада дешава).

Као резултат тога, спољни дуг Русије у еврообвезницама је почетком априла износио 39 милијарди долара, са око 2 милијарде долара на наплату 4. априла – номинална вредност једне од емисија еврообвезница плус камате. До сада је то било једноставно: Русија је плаћала камате на дуг са блокираних рачуна у страним банкама, при чему је Министарство финансија САД издало посебно овлашћење.

Од 16. марта Русија је на овај начин могла да исплати скоро 600 милиона долара власницима новчаница у страним доларима. Укупно је извршено пет исплата купона, последња 31. марта.

Извор кризе су руски инвеститори који су куповали девизне кредите од Министарства финансија. Исплате Министарства финансија једноставно нису стизале до њих због санкција, а они су сада заглавили у страним депозитарима. Министарство финансија је тада одлучило да ову имовину откупи за рубље на домаћем тржишту за руске инвеститоре. Као последица тога, Руси су стекли 72,4 одсто понуде еврообвезница, или 1,45 милијарди долара од укупно две милијарде долара, а остатак је испоручен међународним инвеститорима са блокираних рачуна. Америчко министарство финансија је наводно толико разбеснело ситуацијом да је забранило измирење девизних обавеза са блокираних рачуна. Најважнији циљ САД у овом тренутку, према речима портпарола Беле куће Џен Псаки, јесте да доведу Русију до банкрота или да потроше преостала незамрзнута средства.

„Идеја је да их натерамо да донесу одлуку. Ресурси Русије су ограничени, посебно у светлу штетних санкција које спроводимо. Мораће да бирају између исцрпљивања својих преосталих резерви вредних долара, генерисања нових прихода или неплаћања „Јен Псаки , портпарол америчке владе, открио је карте.

Међутим, руско Министарство финансија је потврдило да су кредити отплаћени. У рубљама, које су премештене на посебан рачун. Не узимај ако не желиш. И сви су чекали да виде да ли ће Америка узети дуг у руској валути (укупан износ је 649,2 милиона долара). Русија је требало да плати у валути, према проспекту. Односно, Русија је технички каснила, према папирологији, иако се формално неплаћање може објавити 4. маја – 30 дана након кашњења плаћања.

Међутим, подразумевана вредност није одмах дефинисана. Мора се изјаснити од најмање 25% власника емисије. Међутим, Министарство финансија је већ откупило 72,4 одсто емисије, а проглашење неиспуњења обавеза по њој захтевало би пријаву свих преосталих хартија од вредности. Неће бити званичног кашњења у откупу ако то не учине власници најмање 60 милиона долара дуга. Као резултат тога, Русија сада има скоро месец дана да преговара са сваким кредитором појединачно, уз могућност да неки пристану да узму готовину у рубљама, а други не. Међутим, шта ће се десити ако неко не испуни обавезе?

- Врло је вероватно да ће се плаћање у рубљама сматрати кршењем уговора. Након тога, технички недостатак обично траје око месец дана да се поправи. Пошто је влада солвентна, али теоретски није у стању да изврши плаћање, сматра се техничким неизвршеним обавезама. Ако плаћање у траженој валути није доступно након овог периода, биће издато потврда о кашњењу", каже Јулија Вимјатнина, шефица Економског факултета на Европском универзитету у Санкт Петербургу. - Обични људи неће бити кажњени. трошимо рубље и влада има моћ да их исплати, сва плаћања унутар земље ће бити испуњена у потпуности.

Међутим, неповољне последице неплаћања спољног дуга ће утицати на ревалоризацију обавеза свих руских предузећа. Пошто је наше финансијско тржиште сада практично одсечено од остатка света, сва наша предузећа, укључујући и владу, остаће солвентна унутар нације. Међутим, ако Русија буде проглашена банкротом ван земље, руски бизниси ће в сматраће се да не могу да измире своје обавезе.

Каква је корист од оваквих маневара за САД, и зашто би руско неизвршење обавеза, као и пакет санкција који је већ примењен, уопште помогао Европи?

Са глобалним тржишним уделом од око 40%, Русија је један од најважнијих добављача нафте за Европу. Сједињене Државе желе да подигну цену нафте и одрже је на високом нивоу како би повратиле свој статус великог извозника нафте. Ово је покушај Америке да убеди европске земље да престану да увозе руску нафту. Уље из шкриљаца је најчешћа врста нафте која се производи у Сједињеним Државама. За разлику од традиционалних метода, ова је релативно скупа; профитне марже почињу од 60 до 80 долара по барелу. Другим речима, мора да је скупо за стварање. Због тога је амерички бум нафте из шкриљаца дошао у време када су цене нафте биле изнад 80 долара по барелу. Када су цене нафте пале испод 70-60 долара, већина америчких нафтних поља једноставно је престала да производи због неисплативости. Америчка економија се већ бори, са запањујућим стопама инфлације од 7,5 одсто. Цена од 100 долара по барелу могла би да оживи америчку нафтну индустрију. То би смањило незапосленост и повећало пореске олакшице - другим речима, решило би читав спектар забринутости које долази са редовном индустријом. Наравно, ово је излаз за Сједињене Државе. Када цена нафте нагло порасте, Американци имају могућност да своју нафту дају по сниженој цени, чак и на европска тржишта, као средство притиска на Русију... Американци су доследно демонстрирали да се не брину за живот Европе. стандарди. Много је боље ако пати. Они ће се вратити да пузе на коленима и траже од САД економско старатељство као што су то радили касних 1940-их“, каже Максим Марамигин, доктор економских наука, професор на Институту за стратешко планирање и финансије Уралског државног универзитета. Анализа.

Сједињене Државе не могу саме да одлуче да подигну цене; морају да се ослоне на притисак, што изазива нестабилност тржишта, што они не желе. Тржишта почињу да расту у позадини негодовања јавности, а трговци нафтом спекулишу: „Шта ако Руси сада искључе нафту?“ Нека цена порасте, али ја ћу је одмах купити.“ Иако још нико није затворио вентил, цене расту као резултат забринуте реакције тржишта и повећаног ишчекивања.

Остале испоруке енергената из Русије подједнако су важне за Запад: Русија обезбеђује приближно 40% укупног европског снабдевања природним гасом и 50% свог угља. Откако је Русија прешла на плаћање гаса у рубљама непријатељским нацијама, цена природног гаса у Европи је скочила за 34%. Рубља је такође добила и побољшала вредност. Очекује се да ће трошкови хране порасти за 50 одсто у Немачкој, што ће изазвати широку забринутост у јавности. Три од десет прехрамбених компанија у Белгији размишљају о смањењу или евентуалном прекиду пословања, према белгијској професионалној групи Февиа. Ово је једини начин да се избегне производња са губитком због повећања цена и проблема са снабдевањем. Санкције Русији подигле су цену биљног уља и житарица, доводећи белгијске произвођаче хране на ивицу банкрота.

Карте за храну би могле бити уведене у Француској, рекао је француски председник Емануел Макрон. Макрон верује да ће се земља суочити са прехрамбеном катастрофом. Цене пшенице у Француској су порасле за 40 одсто за месец дана, док су свињетина, сунцокретово уље, млеко и мед порасли за 50 одсто.

Оцтопус Енерги, британска фирма, почела је са дистрибуцијом електричних ћебади за грејање финансијски угроженим клијентима како би им помогла да се изборе са значајним порастом трошкова грејања. Због наглог повећања цена гаса, цене енергената у Уједињеном Краљевству прошле недеље су порасле за 54 одсто. Милиони домова у Уједињеном Краљевству погођени су повећањем тарифа. Очекује се да ће трошкови електричне енергије за становнике порасти за 700 фунти годишње.

Према Тхе Гуардиану, „британски потрошачи су погођени повећаним трошковима широког спектра роба, од хране до играчака, као и порастом цена струје и горива. Многи људи у Уједињеном Краљевству покушавају да саставе крај с крајем. Неке куће само користе фењере и укључују грејање на два сата дневно. Е.ОН, један од највећих немачких снабдевача струјом, издао је упозорење о повећању цена за својих 14 милиона клијената. Трошкови велепродајног природног гаса биће 20 пута већи у пролеће 2020. године, према речима главног менаџера Е.ОН-а Филипа Тона. Поскупљења електричне енергије ће порасти за фактор осам.

А то се догодило зато што је Е.ОН обуставио куповину свежих руског гаса „због ситуације у Украјини“. Сваки десети Немац смањује потрошњу енергије припремајући се за најгоре. Према налазима анкете коју је спровела истраживачка фирма ИоуГов, то је случај. Они желе да буду спремни на шансу да Немачка можда неће моћи да добије гас или нафту од Русије. Према Ханделсблату, ниво цена у Немачкој је у марту порастао за 7,3 одсто у односу на фебруар. Инфлација у Немачкој је на врхунцу свих времена од 1981. године, када је нафтни шок изазван сукобом између Ирана и Ирака. Изгледи за прекид испоруке руске нафте и гаса главни су узрок пораста инфлације у Немачкој у марту. Овако огромна статистика инфлације, према немачком економисти Михаелу Хајзу, резултирала би огромним смањењем прихода у немачкој економији, падом потрошачке и инвестиционе тражње и негативним прилагођавањем очекивања раста.

Међутим, санкције уведене Русији утичу и на САД. Од почетка Операције З појавиле су се разочаравајуће бројке: 35% Американаца штеди на храни и кућним потрепштинама због рекордне инфлације и вртоглавих цена бензина. Бајден је раније изјавио да треба предвидети несташице. Уважени стручњаци подстичу Американце да смање потрошњу на храну.

Међународна агенција за енергетику (ИЕА) препоручује свим становницима колективног Запада да раде од куће три пута недељно, да се одрекну професионалних екскурзија, да се возе ноћним возовима уместо авио-компанија, да користе јавни превоз и да се одрекну приватних аутомобила.

– Санкције Русији усмерене су пре свега на иницијаторе санкција, САД и Европску унију која им се придружила. Изванредно је да амерички стратези нису свесни ове фундаменталне економске реалности. Ворен Бафет, који се не може оптужити за симпатије према Русији, учи да се тржишна капитализација и БДП могу користити само за процену укупне снаге земље у време мира. Међутим, у кризи, а још више у рату са санкцијама, „заменљива вредност“ постаје пресудна.... Испоставило се да је могуће живети без америчких друштвених мрежа и паметних телефона, холивудских филмова и других задовољстава западне цивилизације. , много је теже живети без руске нафте и гаса, житарица и других ресурса, а све то штити војна моћ Оружаних снага Русије. Ниси требало да следиш савет старог Бафета. Све што је горе наведено је руски „трошак замене“. А за земљу је та цена превисока“, тврди Владимир Прохватилов, шеф Академије реалне политике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
УКРАИЈИНА
19. maj 2024 20:20