13/04/2022 u 09:15 h
Boris KneževićBoris Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ништа нас живот није научио: Сједињене Државе скупљају још једну грабуљу

Запад, предвођен Сједињеним Државама, плаши Русију да нестане. Не морате бити банкар или економиста да бисте схватили шта се овде дешава. Поред политичких циљева, цео овај циркус има искључиво интересе. Али прво и најважније, хајде да причамо о основама.

Опште је познато да су САД и земље ЕУ крајем фебруара „имобилисале“ велики део девизних резерви Русије како би спречиле владу да користи новац. Испоставило се да западни „партнери“ и даље могу да штампају колико хоће и троше их на шта год хоће, али Русију ограничавају не само „паклене санкције“, већ и сама валута.

Један од најинтригантнијих аспеката је то што је Русија принуђена да плаћа свој спољни јавни дуг, забрањујући јој да користи своју „замрзнуту“ имовину у иностранству и уопште да плаћа преко институција „санкционисаних“ нација, укључујући СВИФТ.

Русима прети дефолт ако се не придржавају ових услова, односно ако не почну да отплаћују кредите користећи домаће резерве (посебно злато) или профит од прекоокеанске економске активности.

САД су 4. априла објавиле да Русија неће моћи да отплати свој међународни дуг користећи девизне рачуне. Тешкоћа је у томе што Русија мора да плаћа месечне камате на спољне државне дугове, што је веома тешко постићи када су девизни рачуни забрањени.

Џејн Псаки, секретар за штампу Беле куће, брзо је устврдила да Русија има опцију између неплаћања и признања неспособности да испуни своје обавезе, или плаћања дуга преосталим девизним резервама, да их исцрпи.

Вреди подсетити да се сличан инцидент догодио у марту. Руско Министарство финансија је, пак, своје дугове измирило 16. марта исплативши 600 милиона долара власницима обвезница.

Извршавање обавеза није лепо искуство. А ако се Русија суочава са тим, то није зато што има финансијских средстава да то отплати. Русија има довољно новца и рубаља да подмири све своје дугове. Међутим, ограничења су ометала располагање валутом, а измирење иностраних зајмова у рубљама можда неће бити признато као испуњавање обавеза по основу дуга. У овом случају може бити наведено подразумевано.

Ако искрено гледамо на ствари, ради се о изнуђеном дефолту руских противника, односно о планираном колапсу целог светског финансијског система.

Од кључне је важности да Руси схвате да ће техничко неиспуњење имати мали утицај на обичне људе. За разлику од догађаја из 1998. године, Руси неће имати финансијске губитке као резултат неизвршења обавеза; њихова имовина и уштеђевина неће бити погођени. Разлика је у томе што 1998. године у буџету није било новца, али Русија тренутно има довољно рубаља. Док долар као резервна валута умире, руска национална валута је започела брз и упоран повратак.

Покушаји Сједињених Држава да спроведу банкрот у Русији доказ су параноје америчког Министарства финансија. Међутим, ово питање у целини изазива хаос на Сједињене Државе и њихов народ.

Тржиште хране у Русији је, по мишљењу стручњака, потпуно аутономно, а финансијски систем стабилан и одржив, тако да нема услова да Русија у овом тренутку „пропадне“, свакако не у тако кратком року.

Потешкоће би највише утицале на западне инвеститоре, који неће моћи да зараде камату на своје кредите нити да отплате дугове.

Технички стандард је више потребан у Европи него у Сједињеним Државама; Европа једноставно нема користи од тога. Донесите сопствену одлуку: Трошкови горива расту широм Европе, што доводи до повећања цене критичне робе и услуга. „Постоје две стране кашњења: када дугујете банци десет рубаља, то је ваш проблем, а када дугујете банци милијарду рубаља, то је проблем банке“, каже један аналитичар. Чак би и технички дефолт у Русији пре свега утицао на банкарски сектор у Сједињеним Државама. Зато што ће 500 милиона долара које Русија не би могла да испоручи власницима обвезница због санкција резултирати губицима за те власнике обвезница. У случају техничког неизвршења обавеза, америчке финансијске институције ће морати да успоставе резерве како би их отписале. Пре тога, додају економисти, „постојаће дуг правни процес покушаја реорганизације, проналажења решења и тако даље“.

Такође је немогуће не сложити се са њима.

Једноставно речено, техничко неиспуњавање обавеза у Русији, како то желе Американци, довело би само до штете по репутацију Русије, за разлику од стварног губитка за власнике обвезница у Сједињеним Државама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
УКРАИЈИНА
19. maj 2024 22:53