/ GETTY IMAGES-LIFESTOCK
29/08/2024 u 05:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osam znakova da ne unosite dovoljno proteina

Proteini ne služe samo za izgradnju mišića. Oni su veoma važna komponenta koju treba da unosimo kroz ishranu. Proteini su ključni za svakoga jer održavaju svaki dio tijela da radi kako treba – od kostiju do noktiju. Ako ih ne unosite dovoljno, mogli biste da naiđete na niz zdravstvenih problema. Zašto su znakovi nedostatka proteina problem?

Naše tijelo sadrži više od 10 000 različitih proteina. Oni se sastoje od molekula zvanih aminokiselina. "Tijelu je potrebno ukupno 20 raszličitih aminokiselina da bi pravilno funkcionisalo", objasnila je nutricionistkinja Rija Lakani Kanji (Riya Lakhani-Kanji). Međutim, tijelo nije sposobno da sve proizvede samo. Ono može da napravi samo 11 od ovih esencijalnih amino kiselina. Preostalih 9 aminokiselina treba da unesete kroz ishranu.

Količina proteina koja vam je potrebna na dnevnom nivou može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući godine, nivo aktivnosti i opšte zdravlje. Međutim, opšta smjernica je da se je potrebno oko 0,8 gr proteina po kilogramu tjelesne težine. Naravno, ovo se sve mijenja u slučaju trudnoće ili nekih zdravstvenih stanja. Vrijedi naglasiti da je nedostatak proteina opasan po život rijetkost, ali mogu da utiču na vaše svakodnevno funkcionisanje.

Koji su znakovi nedostatka proteina?

Otečene noge i gležnjevi

Uobičajeni znak da vam nedostaje proteina je otok, naročito u stopalima, gležnjevima i stomaku. To je zato što nedostatak proteina utiče na ravnotežu tečnosti između krvnih sudova i tjelesnih tkiva. Bez dovoljno proteina, ova ravnoteža je poremećena uzrokujući da se tečnost skuplja na pogrešnim mjestima što dovodi do otoka.

Promjene raspoloženja

Veliki broj neurotransmitera je napravljeno od aminokiselina – hemikalija koje vaš mozak koristi za prenošenje informacija između ćelija. Proteini obezbjeđuju aminokiseline koje su ključne za proizvodnju neurotransmitera koji su neophodni za održavanje stabilnog raspoloženja.

Znakovi nedostatka proteina su i problemi sa kosom, noktima i kožom

Proteini su ključni za zdravlje vaše kože i kose. Kada ne dobijate dovoljno proteina, vaše djelo daje prioritet vitalnim funkcijama, a zbog toga kosa i koža dobijaju manje pažnje. Aminokiselina cistein je važna za proizvodnju keratina – ključnog proteina za kosu, kožu i nokte. Bez adekvatnog unosa proteina, vaš ciklus rasta kose može biti poremećen.

Sporo zarastanje rana

Iz sličnih razloga, neunošenje dovoljno proteina može značiti da posekotine i uganuća traju duže da zarastu. Proteini su neophodni za popravku tkiva i stvaranje novih ćelija i kolagena. Zbog toga znaci nedostatka proteina mogu biti i sporije zarastanje rana što potom može dovesti do povećanog rizika od infekcije.

Slabost mišića i stalni osjećaj umora

Ako se brzo umarate i imate česte bolove u mišićima, to takođe može biti znak da ne dobijate dovoljno proteina. "Proteini su ključni za održavanje i popravku mišića. Kada ne unosite dovoljno proteina, vaše tijelo se bori da obnovi mišićna vlakna, što može dovesti do slabosti i gubitka mase mišića", objašnjava Rija.

Osjećaj gladi

Proteini podstiču telo da se osjećate siti tokom cijelog dana. Oni takođe utiču na određene hormone povezane sa apetitom. Proteini stimulišu leptin, hormon koji izaziva osjećaj sitosti i smanjuje nivo grelina, hormona gladi.

Znakovi nedostatka proteina mogu biti česte bolesti

Manje poznata korist od unosa dovoljno proteina je ojačan imuni sistem. Jedna od primarnih funkcija imunološkog sistema je da pomaže u proizvodnji imunih ćelija i antitijela koja su neophodna za borbu protiv infekcija i bolesti. Bez dovoljno proteina, tijelo će se boriti da proizvede dovoljno ključnih komponenti, zbog čega ćete biti podložniji bolestima.

Pojačana želja za slatkim

Ukoliko ne unosite dovoljno proteina, brže ćete variti ugljene hidrate, a to će učiniti da vam šećer u krvi poraste, a potom naglo opadne. Proteini pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi jer usporava varenje i apsorbuje ugljene hidrate.

Koja hrana je bogata proteinima?

Zdrava uravnotežena ishrana obično obezbjeđuje sve aminokiseline koje su potrebne vašem tijelu, ali samo ako dodajete proteine u svaki obrok. Nemasno meso poput piletine i ćuretine je prepuno esencijalnih aminokiselina koje pomažu u izgradnji i popravljanju mišića. Takođe, losos i pastrmka su bogate proteinima. Grčki jogurt, jaja, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke su takođe veoma korisni za unos proteina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 13:33