/ - Фото: РТЦГ, илустрација (зграда Владе)
28/09/2021 u 12:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Анализа МАНС-а: Половина министарства објави више од 50 одсто информација

Напомињу како ниједно министарство није објавило све информације ни у једној од категорија података за које Закон прописује да морају бити доступне

Тек половина министарстава реорганизоване Владе Црне Горе објављује више од 50 одсто  углавном лако доступних информација, саопштила је Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС), уз напомену да министарства здравља, просвјете, науке, културе и спорта, те финансија и социјалног старања проактивно објављују најмање информација, чак и у односу на претходну Владу. Јавља портал РТЦГ.

У сусрет Међународном дану слободног приступа информацијама, а у циљу утврђивања да ли и у којој мјери министарства у Влади Црне Горе остварују своју законску обавезу да проактивно објављују информације, МАНС је почетком септембра спровео анализу који подаци су доступни на њиховим сајтовима.

Упркос чињеници да се новоформирана Влада обавезала на потпуну транспарентност у раду, из МАНС-а наводе да пракса показује како ни након девет мјесеци значајнијег побољшања нема.

-Наиме, прегледом сајтова 12 министарстава утврђено је да ниједно министарство у потпуности не објављује проактивно информације на начин прописан Законом. Свега шест министарстава објављује преко 50% углавном лако доступних информација- саопштио је МАНС.

По степену проактивности објављивања информација као високо проактивна министарства издвајају се Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија, Министарство правде, људских и мањинских права и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

-Насупрот њима, најмањи степен проактивности имају Министарство здравља, Министарство просвјете, науке, културе и спорта и Министарство финансија и социјалног старања- наводе из МАНС-а.

Напомињу како ниједно министарство није објавило све информације ни у једној од категорија података за које Закон прописује да морају бити доступне.

-У највећој мјери су објављени подаци о запосленима и њиховим финансијама, као и општа правна акта. Са друге стране, наставила се пракса да се најмање објављују информације о појединачним актима као и извјештајима и документима о раду и стању из надлежности институција, а који су од изузетног значаја за откривање корупције, што јасно указује да транпарентност није приоритет у раду Владе- саопштили су из МАНС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:16