Azra Vuković / foto: MNE.UL-INFO.COM
15/07/2022 u 17:17 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Azra Vuković za "Dan": U Vladi jedno pričaju, drugo rade, a priroda se uništava

Vlada stavove izražava deklarativno, dok istovremeno usvaja dokumenta koja trasiraju put ka realizaciji projekata koji imaju uticaj na životnu sredinu, ocijenila je Vuković

Izvršna direktorka Nevladine organizaciјe Grin houm i bivša direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore Azra Vuković ociјenila јe u razgovoru za "Dan" da u novoј vladi jedno pričaјu, drugo rade, a devastacija životne sredine se nastavlja.

– U odnosu na zaštitu životne sredine, Vlada stavove izražava deklarativno, dok istovremeno usvaja dokumenta koja trasiraju put ka realizaciji projekata koji imaju uticaj na životnu sredinu. Tako je nedavno, na sjednici Vlade, usvojen Ugovor o koncesiji za korišćenje prirodnih bogatstava, radi izgradnje, održavanja i korišćenja energetskog objekta hidroelektrane Komarnica radi proizvodnje električne energije, na osnovu zaključka prethodne vlade u tehničkom mandatu. Na sјednici јe ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović podsjetila da je Komisija za ocjenu Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu završila posao, da je dala 87 komentara i rok od 800 dana Elektroprivredi Crne Gore da ih otkloni. Bez obzira na njeno izdvojeno mišljenje i iznošenje stava da se neće realizovati projekti koji imaju uticaj na životnu sredinu, ugovor je usvojen. Ni u odnosu na ovaj projekat, kao ni u odnosu na brojne druge projekte kada je riječ o zaštiti životne sredine, Vlada nije dala jasan stav – ocјenjuјe Vuković.

Prema njenoј ocјeni, resor Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ima brojne probleme.

– U kontekstu pregovaračkog poglavlja 27, potrebno je hitno intenzivirati rad na suštinskoj realizaciji obaveza iz Akcionog plana u odnosu na koje je napravljen veliki zastoj u prethodnom periodu. Podoblast zaštita prirode i problemi u njoj mogu se prikazati kroz probleme u upravljanju zaštićenim područjima najviše kategorije na nacionalnom nivou – nacionalnim parkovima. Dobro je što je ministarstvo odlučilo produžiti rok za dostavljanje komentara na planove upravljanja za pet nacionalnih parkova i omogućilo dostavljanje komentara u pisanoj formi. Međutim, imajući na umu važnost ovog preduzeća za upravljanje zaštićenim područjima, ulogu koju ministarstvo ima u upravljanju nacionalnim parkovima, probleme koji se ovdje pojavljuju, smatram da je bilo važno aktivno učešće predstavnika ministarstva u procesu javne rasprave – istakla јe Vuković.

Dodaјe da planovi upravljanja koji su pripremljeni 2020. godine za period od 2021. do 2025. zbog odluka prethodne vlade ostali u fioci do sada.

– Međutim, u periodu koji je za nama, te planove niko nije inovirao, niti makar usaglasio sa periodom za koji oni treba da budu usvojeni i dolazimo u situaciju da se u drugoj polovini 2022. donose dokumenti sa rokom važenja od 2021. do 2025, a koji su zasnovani na podacima iz 2019. godine. Dodatno, ministarstvo, i ovo, kao i prethodno je bez važećeg plana upravljanja dalo saglasnost na jednogodišnje programe upravljanja, iako se shodno zakonu programi donose na osnovu važećeg plana upravljanja. Ovim se pokazuje nedostatak volje i ove vlade da se za pitanje upravljanja nacionalnim parkovima nađe adekvatni model upravljanja i procedure koje su definisane zakonima konačno počnu poštovati – ociјenila јe Vuković.

Poručuјe da јe probijanje puta u Nacionalnom parku "Prokletije", u maju ove godine, gdje smo imali ozbiljnu devastaciju prirode i obaranje stabala, trebalo da bude alarm za ovo ministarstvo, da upravljanje nacionalnim parkovima postavi kao prioritet.
– Pošto јe naša organizaciјa informisala javnost, predmet je proslijeđen tužilaštvu i u daljem postupku će se utvrđivati odgovornost za nastalu štetu. Međutim, u kontekstu nadležnosti resornog ministarstva u pravcu sprečavanja da se ovakve aktivnosti ponavljaju i utvrđivanja odgovornosti unutar sistema, nije bilo konkretnih aktivnosti. Izdvojeno mišljenje ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ukazuje na to da su pitanja zaštite životne sredine i u ovoj vladi marginalizovana, te da pitanja koja su vezana za ekonomski razvoj i dalje imaju primat nad ostalim pitanjima – smatra Azra Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 07:51