Дубравка Јоксимовић / - фото: Скупштина
07/11/2021 u 15:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечићева савјетница: Ђукановић манипулише бавећи се ДФ-ом, реконструкцијом Владе и неистинама

Међутим, како додаје Јоксимовић, када већ говори на тему уласка ДФ-а у Владу, подсјећају Ђукановића да је управо он као премијер Црне Горе прије неколико година позвао ДФ да уђе у Владу

Предсједник државе у недостатку аргумената, услед чињенице да у свом реаговању није оповргао ни један аргумент наведен у синоћњем иступу предсједника Бечића, а тиче се обједињавања локалних избора, по старом опробаном рецепту прелази на терен манипулација бавећи се Демократским фронтом, реконструкцијом Владе и неистинама, попут ове да предсједник парламента било кога уводи у власт, поручила је Дубравка Јоксимовић, савјетница предсједника Скупштине Алексе Бечића.

Међутим, како додаје Јоксимовић, када већ говори на тему уласка ДФ-а у Владу, подсјећају Ђукановића да је управо он као премијер Црне Горе прије неколико година позвао ДФ да уђе у Владу.

 - Када су га новинари након тога питали да ли се шалио, одговорио је:  - Нијесмо се шалили, заиста желимо да ширимо коалицију јер мислимо да би то било у интересу Црне Горе. Сматрали смо да за почетак треба обновити ту идеју која је стара неколико година -  поручио је Ђукановић, подсјећа Јоксимовић.

Како је истакла, претпостављају да је исто услиједило због тада веома политички идиличних односа предсједника Ђукановића и предсједника Србије, Вучића.

Кабинет предсједника: Бечић и владајућа већина намећу Ђукановићу непоштовање властитих одлука

Јоксимовић је истакла да никако нису од Ђукановића чули одговор на једноставна питања:

 - На основу које законске норме сте крајем марта прошле године, десетак дана прије одржавања локалних избора у Тивту, након предаје изборних листа, донијели Одлуку којом сте одложили изборе?  Да ли су тек мјесец дана након Ваше мартовске Одлуке посланици ДПС-а у Скупштини усвојили управо допуну Закона о локалној самоуправи којом се даје могућност да се продужи мандат скупштинама општина услед ванредне ситуације изазване корона вирусом?. Да ли сте се 20. јуна, када сте донијели Одлуку о новом датуму одржавања избора у Тивту управо позвали на Закон о локалној самоуправи и његову допуну којим је омогућен продужетак мандата СО Тиват? Да ли је ОИК Тиват након Ваше мартовске Одлуке о одлагању избора десетак дана прије рока за њихово одржавање, донио Одлуку о прекиду свих изборних радњи, њиховом останку на правној снази и наставку у августу када су 30. августа одржани у одложеном термину заједно са другим локалним изборима?  Да ли је Скупшитна Црне Горе прије 15-ак година гласовима и посланика ДПС-а допунила Закон о локалној самоправи, продужила мандат скупштинама општина и предсједницима општина, како би се објединили локални и парламентарни избори? Гдје то пише да предсједник државе или било који грађанин може да крши обавезе утврђене законима које усваја највиши законодавни дом у земљи? - упитала је она.

Напоменула је да је један од већих јавних интереса Црне Горе у овом тренутку је да дође до обједињавања локалних избора и да у наредних шест мјесеци немамо четири одвојена изборна процеса.

 - То је интерес сваком добронамјерном грађанину који жели стабилност и који се бори против екстремизма, подјела, тензија и примитивизма. Нема овдје било какве селекције, јер да је парламентарна већина хтјела калкулацију оставила би да се избори у Беранама одрже мјесец и по дана прије одржавања избора у Подгорици. Међутим, према свима исти аршини, исти однос и према власти и према опозицији, јер сцене које смо гледали у бројним изборним кампањама на локалном нивоу у протеклим мјесецима и годинама не желимо никада више да се понове. Црној Гори треба смиривање тензија и смањење поларизације. То желе грађани, то желе наше европски пријатељи - тврди она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:39