Мило Ђукановић / - фото: Кабинет предсједника
07/11/2021 u 13:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кабинет предсједника: Бечић и владајућа већина намећу Ђукановићу непоштовање властитих одлука

- Права и обавезе прописани Уставом и Законом о предсједнику Црне Горе и да се не могу прописивати како коме падне на памет, укључујући и сваку нову парламентарну већину.

Предсједник парламента Алекса Бечић и владајућа већина покушавају да наметну предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу непоштовање властитих одлука донијетих у складу са Уставом и законима Црне Горе. Све превиђајући двије околности познате чак и правницима – приправницима, поручили су из Кабинета предсједника.

Прву, да тиме, како истичу, крше уставно начело о забрани повратног дејства прописано чланом 147 Устава који гласи да „закон и други прописи не могу имати повратно дејство.

Бечић: Одлагање избора законска обавеза Ђукановића, обједињавње је интерес Црне Горе

 - То је могуће само изузетно ако то захтијева јавни интерес утврђен у поступку доношења закона - додају,

И другу, да су, како наглашавају, права и обавезе прописани Уставом и Законом о предсједнику Црне Горе и да се не могу прописивати како коме падне на памет, укључујући и сваку нову парламентарну већину.

Они су реаговали након изјаве Бечића да ће након усвајања допуна Закона о локалној самоуправи, Ђукановић имати конкретно законско упориште и законску обавезу да усклади Одлуку о расписивању избора у Скупштини општине Мојковац, Скупштини општине Петњица и Скупштини општине Пријестонице Цетиње.

 - Закон о избору одборника и посланика чл.13 и 14. прописао је обавезу предсједника Црне Горе да најкасније 60 дана уочи последњег термина за одржавање избора исте распише.  Императивна норма овог Закона одређује да се „Избори за одборнике и посланике одржавају најкасније 15 дана прије истека изборног периода одборника, односно посланика којима тече мандат. Дакле, у конкретном случају, крајњи рок за доношење Одлуке о расписивању избора у Скупштини општине Мојковац, Скупштини општине Петњица и Скупштини општине Пријестонице Цетиње је био 6 октобар - наводе из Кабинета.

Како истичу, логићно би било да је уочи расписивања избора предсједник парламента уложио напор да реактивира Одбор за изборно законодавство да припреми и предложи Парламенту на усвајање одговарајуће норме у законима који регулишу ову област: Закон о избору одборника и посланика, Закон о финансирању политичких субјеката и изборних кампања, Закон о бирачким списковима, као и остале прописе који су у функцији спровођења избора.

Умјесто тога, додају они, он је имао друге приоритете-реконструкцију Владе и увођење Демократског фронта у њу.

 - Кад већ није обезбиједио функционалност парламента, могао је макар овај вансистемски упад у изборни систем (Предлог закона о допунама Закона о локалној самоуправи) обавити прије 14. септембра, тачније прије Одлуке Предсједника о расписивању избора у Скупштини општине Мојковац, Скупштини општине Петњица и Скупштини Пријестонице Цетиње. Овако сада имамо закониту Одлуку Предсједника која је дуже од мјесец дана саставни дио правног поретка Црне Горе, коју предсједник Парламента и владајућа коалиција покушавају да игноришу - наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:20