/ -Фото: Јутјуб
04/11/2021 u 12:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Билчик замолио посланике: Сједните и договорите се, ваша земља мора напријед

Нема Европе за Црну Гору ако нема дијалога и компромиса, нагласио је он

Нема Европе за Црну Гору ако нема дијалога и компромиса, поручио је предсједавајући Делегације Европског парламента за сарадњу са Црном Гором Владимир Билчик на данашњој сједници Скупштине грађана.

Билчик је казао да се Црна Гора сада суочава са егзистенцијалним временима.

- Суочава се са тим колико је тешко наћи баланс између здравог политичког конфликта и јако потребног компромиса. Ја знам да је управљање конфликтима огроман изазов. Сви смо поносни на своје идеје и не желимо да их се одрекнемо. Стога се бавимо политиком - казао је он.

Међутим, постоји начин да бранимо своје идеје, а да их не намећемо другима и то је дијалог.

- Мислим да је дијалог кључни лијек за многе политичке болести у Црној Гори данас. То није само моје мишљење. То је чињеница и то показују бројке у скупштини - истакао је Билчик.

Он је замолио колеге у црногорском парламенту да се договоре.

- Молим вас да сједнете и да разговарате о свим питањима, а да на крају дођете до договора који ће помоћи вашој земљи и да кренете напријед. Нема Европе за Црну Гору ако нема дијалога и компромиса - нагласио је Билчик.

Напоменуо да нас је историја научила да на Балкану сваки покушај да се наметне или уклони неки идентитет може узроковати колапс у региону. 

- Ако останете лојални дијалогу и плурализму можете рачунати на нашу пуну подршку и ускоро ћете се придружити ЕУ. Европска унија јесте будућност Црне Горе и сигуран сам да ћемо ускоро са некима од вас сјеђети у Европском парламенту - казао је Билчик.  

Предсједник Скупштине Алекса Бечић казао је да је то први пут у историји Европске уније (ЕУ) да парламент државе, која још увијек није чланица, тестира такав модел за учешће грађана у процесу одлучивања и креирања политика.

- Скупштина Црне Горе је први парламент у којем Европски парламент подржава  реализацију оваквог иновативног пројекта - казао је Бечић.

Сматра да наша скупштина није изабрана случајно.

- Вјерујем да су напори мог кабинета и скупштинске службе и наших пријатеља из међународне аједнице допринијели да скупштини буде указана оваква част - казао је он.

Истакао је да су посланици у обавези да јачају повјерење међународних партнера.

- Сигуран сам да ће скупштина грађана допринијети том циљу - истакао је он.

Додао је да су демократији потребни активни грађани.

- Борба против корупције на свим нивоима, заједничка је борба цијелог друштва, и нас као посланика, и вас грађана- казао је он.

Kорупција је нарочито критична област не само за даљи европски пут, већ и за напредак цјелокупног друштва.

- Присуство свих посланичких клубова говори у правцу заједничког опредјељења и истовјетног циља борбе против корупције. Фронтално суочавање које нас очито обједињује једини је исправни правац- закључио је Бечић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 02:28