Борис Богдановић / - фото: Демократска Црна Гора
01/03/2022 u 16:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Богдановић: "Пучисти" да не уводе земљу у политичку и правну нестабилост

Казао је да ово још један озбиљан разлог да сви масовно изађемо на протест против прекрајања изборне воље грађана, у Подгорици, у сриједу у 18 сати, на Булевару прекопута Храма

Бесмислена, правно неутемељена и анархична тумачења, по којима неко од потпредсједника поред живог вршиоца дужности предсједника Скупштине Црне Горе, може сазвати сједницу Скупштине на редовно засиједање, немамо ни у најнеразвијеним афричким земљама, рекао је посланик Демократа, Борис Богдановић.  

Он је истакао да сједницу Скупштине Црне Горе може сазвати предсједник Скупштине, у овом случају Страхиња Булајић, као вршилац дужности, јер “није нити спријечен, нити је овластио било ког потпредсједника да га замјењује”.

- Поред тога што се они, који су, по сопственом признању, изгубили на изборима покушавају варањем и политичком корупцијом, вратити на власт, спроводећи класично политичко насиље, сада чујемо, кроз јавне иступе и наручене текстове, да размишљају о уставном пучу, гдје би апсолутно неовлашћено лице сазвало сједницу највишег законодавног дома у једној земљи супротно свим нормама Устава Црне Горе и Пословника Скупштине Црне Горе - рекао је Богдановић.

Наиме, он подсјећа да сагласно члану 16 став 3 Пословника Скупштине Црне Горе, Скупштина је на посљедњој сједници констатовала да је вршилац дужности предсједника Скупштине Црне Горе господин Страхиња Булајић.

- Друго, чланом 89 ставом 2 Устава Црне Горе прописано је: ,,предсједник Скупштине представља Скупштину, сазива Скупштину на сједнице и предсједава им…”, у ставу 3 истог члана се наводи: “потпредсједник замјењује предсједника Скупштине у вршењу послова када је он спријечен или кад му он повјери да га замјењује”, што ће рећи да сједницу Скупштине Црне Горе може сазвати предсједник Скупштине, у овом случају господин Булајић, као вршилац дужности, јер није нити спријечен, нити је овластио било ког потпредсједника да га замјењује -истиче посланик Демократа.

Исто је, додаје, прописано чланом 8 и 17 Пословника Скупштине Црне Горе.

- Норме су јасне, прецизне и неумољиве и не остављају никакву могућност другачијег тумачења. Господа, која су кренула путем прекрајања изборне воље грађана су имала могућност да у фебруару мјесецу, током ванредног засиједања поднесу захтјев за сазивање сједнице Скупштине, али то очито нијесу урадили. Сада сопствене грешке, политичку неспособност и непринципијелност размишљају исправити гажењем Устава и Пословника Скупштине Црне Горе, уводећи земљу у правну анархију. То би био улазак у зону тешке кривичне одговорности, а такав сазив, не би био сазив, већ позив за окупљање групе пучиста истовјетне правне тежине као позив посланицима на дружење у Сплендид, кафанама и ресторанима - оцјењује Богдановић.

Позвао је “пучисте да се ману пучистичког посла” и да не, како каже, уводе земљу у потпуну политичку и правну нестабилност.

- Ово је још један озбиљан разлог да сви масовно изађемо на протест против прекрајања изборне воље грађана, у Подгорици, у сриједу у 18 сати, на Булевару прекопута Храма. Нико нема право да остане кући и умјесто пута мирних и демократских протеста се одазове на лажне протесте, који се организују са намјером рушења протеста усмјерених против пучиста - закључује Богдановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:55