Државна изборна комисија / - Државна изборна комисија
26/02/2022 u 19:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ДИК утврдила двојезични образац за давање потписа подршке изборним листама

Комисија је констатовала да постоји потреба да у наредном периоду започне процес превођења и осталих образаца на албански језик у циљу њиховог коришћења у наредним изборним процесима

Државна изборна комисија једногласно је донијела допуне два подзаконска акта којима је предвиђено да се потпис бирача за подршку изборној листи може дати и на двојезичном обрасцу ПБ-1а (на црногорском и албанском језику).

Овом новином Државна изборна комисија је својим подзаконским актом предвидјела могућност да бирачи албанске националности потписе подршке дају на обрасцу и на албанском језику, наводе у саопштењу.

Комисија је констатовала да постоји потреба да у наредном периоду започне процес превођења и осталих образаца на албански језик у циљу њиховог коришћења у наредним изборним процесима.

Комисија је закључила да ће у складу са својим надлежностима указати, општинским изборним комисијама које спроводе изборе у општинама у којим Албанци чине већину или значајан дио становништва на потребу двојезичног уређења њихових wеб страница.

У наредном периоду ДИК ће у зависности од  расположивих средстава, ресурса и техничких могућности благовремено отпочети активности у циљу доступности информација на албанском језику, закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:03