/ - Фото: Са сусрета
20/01/2022 u 16:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Започет процес консолидације након озбиљних проблема у функционисању власти

Предсједник је казао да ћемо у наредних мјесец дана видјети шта ће се и у ком правцу дешавати, наглашавајући да задатак сваке владе у Црној Гори мора да буду здравствени и економски опоравак,

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић састао се са амбасадором Републике Француске у Црној Гори Кристијаном Тимонијевом, на његову иницијативу, у оквиру представљања циљева и приоритета француског предсједавања Савјетом Европске уније.

Предсједник Ђукановић је честитао на преузетом предсједавању и одлично изабраном мотоу оцјењујући да су управо те три ријечи – опоравак, снага и припадност – одговор на реално стање у Европи и оно што су приоритети ЕУ и Европе. Констатовао је задовољство стањем билатералних односа Црне Горе и Француске, похвалио активности двије амбасаде, као и дијалог двије владе, и поновио жељу да се календар француских званичника у региону прошири и на Црну Гору. Захвалио је на помоћи Француске у периоду суочавања с пандемијом, што Црна Гора доживљава и као гест пријатељства. 

У односу на унутрашње стање у земљи, Предсједник је оцијенио да је започет процес консолидације који је био неопходан након што је претходних готово годину и по дана показало озбиљне проблеме у функционисању власти узроковане односима прије свега на релацији Владе и парламентарне већине, а који су посљедично довели и до проблема са ЕУ, што је регистровано и у посљедњем извјештају ЕК. Предсједник је казао да ћемо у наредних мјесец дана видјети шта ће се и у ком правцу дешавати, наглашавајући да задатак сваке владе у Црној Гори мора да буду здравствени и економски опоравак, повратак функционалности институција система и деблокада преговарачког процеса, прије свега у вези са блокадом тужилачко-судске власти и поглављем 23.

Поздравио је одлуку Француске да Западни Балкан стави као један од приоритета свог шестомјесечног предсједавања. Поновио да је интеграција услов стабилности овог региона. Ако то схватимо на свим адресама и у региону и у ЕУ, сигуран сам да ћемо се одмах опредијелити за тај пут. У супротном, сви ћемо губити вријеме, казао је Предсједник. За Црну Гору интеграција остаје кључна, а консолидација власти, стабилизација прилика и пуни фокус на реформе су једини пут, што жели и огроман број грађана Црне Горе.

Амбасадор Тимоније је захвалио на пријему и изразио сагласност у погледу оптимизма и неопходности давања динамике европском процесу у Црној Гори, наводећи да посљедња истраживања ЕУ потврђују да је европски пројекат оно што спаја и уједињује грађане Црне Горе. Та подршка даје задатак Француској као предсједавајућој да не разочара. А да не бисмо разочарали, морамо били реалистични и отворити перспективу, наводи амбасадор, што је била и јучерашња порука предсједника Макрона у вези са Западним Балканом.

Амбасадор Тимоније је најавио конференцију о Западном Балкану која ће бити одржана у јуну, са фокусом на економске чиниоце, цивилно друштво и младе, и са намјером да повећа доступност европских фондова у тим областима. Француска ће пружити подршку у области владавине права, са жељом да Црна Гора до краја јуна оствари неопходан искорак у поглављу 23. Црна Гора треба да задржи свој статус лидера у интеграцијама и потребно је да својом мудрушћу усмјеравате друштво ка вриједностима о којима говорите, нагласио је амбасадор Тимоније, уз оцјену да ЕУ не може ићи брже од друштва. 

Саговорници су размијенили мишљења о региону, уз сагласност у погледу неопходности отпочињања преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом. Предсједник Ђукановић је нагласио да се не смије дозволити да се билатерална питања преламају преко јединства ЕУ.  Такође, сагласили су се да је за рјешавање проблема и изазова региона неопходно заједничко дјеловање међународне заједнице у чијем епицентру мора бити Европа, односно ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:31