Pavićević i Redžepi / Djordje Cmiljanic
12/02/2024 u 11:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pavićević-Redžepi: Evropske integracije su garant mira i stabilnosti na Balkanu

Iz dosadašnjeg iskustva i burnih političkih dešavanja jasno je da su integracioni procesi apsolutno superiorni i emancipatorski za sve zemlje Zapadnog Balkana, dok su dezintegracioni procesi, insistiranje na razlikama i onome što nas dijeli – inferiorni i retrogradni trendovi, naglasio je Pavićević

Uzajamno poštovanje, zajednički ciljevi u pravcu evropskih integracija, poštovanje ljudskih prava i dobrosusjedski odnosi – jedini su garant mira, stabilnosti i ukupnih bezbjednosnih prilika na Balkanu, poručila je pomoćnica predsjednika Vlade Kosova za ljudska prava i nevećinske narode Emilija Redžepi na sastanku sa potpredsjednikom Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđanom Pavićevićem.

U društvu Redžepi bila je i kosovska ambasadorka u Crnoj Gori, gospođa Arijana Žerka Hodža, kao i drugi članovi delegacije. To je prva zvanična posjeta nekog političkog predstavnika Kosova od formiranja 44. crnogorske vlade.

Pavićević i Redžepi razmijenili su mišljenja o strateškim prioritetima obije zemlje i konstatovali da se na samom vrhu prioriteta u oba slučaja nalaze: uspostavljanje vladavine prava, s posebnim akcentom na poštovanju ljudskih i manjinskih prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i pristupanje Evropskoj uniji, dok je kosovska strana dodatno istakla i neophodnost pristupanja NATO-u.

Redžepi je iskazala zahvalnost Crnoj Gori – kako za prijem izbjeglica, tako i za podršku u uspostavljanju nezavisnosti Republike Kosovo, naglašavajući sljedeće:

Pavićević se u potpunosti složio sa ovim stavom.

- Iz dosadašnjeg iskustva i burnih političkih dešavanja jasno je da su integracioni procesi apsolutno superiorni i emancipatorski za sve zemlje Zapadnog Balkana, dok su dezintegracioni procesi, insistiranje na razlikama i onome što nas dijeli – inferiorni i retrogradni trendovi - naglasio je Pavićević.

Pavićević je takođe izrazio veliku nadu da će se „pod krovom Evropske unije svi ovi narodi osjećati bezbjednije i zadovoljnije zbog toga što se isticanjem i njegovanjem zajedničkih vrijednosti i ciljeva smanjuje prostor za pravdu po mjeri većeg naroda ili agresivnije politike".

- Ne moramo svi biti isti da bi pravda važila za sve. U krajnjoj liniji, u interesu građana je da budu zadovoljni i bezbjedni, a ne da njihove političke elite dokazuju svoju političku i istorijsku ispravnost - naglasio je Pavićević.

Sagovornici su se saglasili da nema prepreka međusobnoj saradnji i razmjeni dobrih praksi i da su obje zemlje otvorene da u prijateljskom i transparentnom duhu nastave da njeguju odnose i grade povjerenje u interesu cijelog regiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:04