Gorčević sa Pasonom / - DJORDJE CMILJANIC
05/07/2024 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gorčević sa Pasonsom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja

- Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora - poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Za ovu fazu je potrebna politička, tehnička i ekspertska podrška, naglasila je ministarka na sastanku sa direktorom Divizije za Zapadni Balkan, Centralnu Aziju i Istočnu Evropu u Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju - GIZ-u, Danielom Pasonom.

- Sa velikim entuzijazmom i posvećenošću smo radili na ispunjavanju mjerila za dobijanje IBARa i očekujem da ćemo istu energiju zadržati i za nastavak puta. Već smo krenuli sa mapiranjem poglavlja koja su spremna ili su blizu interne spremnosti za zatvaranje - kazala je Gorčević.

Ona je naglasila da crnogorsku administraciju očekuje veliki posao do kraja godine, kao i da će, pored rada na zatvaranju poglavlja, Crna Gora biti domaćin velikih događaja i inicijativa u okviru mađarskog predsjedavanja Savjetom EU.

Ministarka Gorčević je izrazila zahvalnost na uspješnoj saradnji i doprinosu koji Vlada SR Njemačke i GIZ daju reformama u javnoj administraciji. Tokom razgovora dogovoreno je da se u narednom periodu sagledaju prilike za nastavak saradnje u područjima gdje GIZ može pružiti tehničku i ekspertsku podršku, sa posebnim naglaskom na završna mjerila u otvorenim poglavljima.

Pason je poručio da je nedavni napredak Crne Gore u evropskoj integraciji značajan, što potvrđuje pozitivna ocjena za IBAR na posljednjoj Međuvladinoj konferenciji. Značajni napredak koji je Crna Gora ostvarila, posebno u fundamentalnim oblastima, pokazuje napore nove Vlade u deblokadi procesa pristupanja EU.

On je naglasio da trenutni zamah u integracionom procesu predstavlja ključnu priliku koju Crna Gora treba iskoristiti. „Važno je održati kontinuirane napore i nepokolebljivu posvećenost kako bi se nastavilo sa rješavanjem postojećih izazova i osiguralo dalje napredovanje“.

Pason je podsjetio da se GIZ već dugo  godina aktivno angažuje u Crnoj Gori, sarađujući sa brojnim institucijama i uspješno realizujući različite projekte, te da je  napredak Crne Gore značajan ne samo za njenu vlastitu integraciju, već i za regionalne projekte i saradnju među zemljama Zapadnog Balkana.

- Ovo pokazuje predanost Njemačke Savezne Vlade podršci zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji - kazao je Pason, podsjetivši da je ovo bila prilika za razgovor o potencijalnim pravcima za dodatnu podršku, fokusirajući se na oblasti u kojima bi ekspertiza GIZ-a mogla biti posebno korisna.

Pored predstavnika GIZa, sastanku je prisustvovao i ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Peter Falten.

Gorčević: Do oktobra do deset poglavlja da bude spremno za zatvaranje

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jul 2024 10:44