Саша Мијовић / -Приватна архива
24/05/2021 u 18:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ГП Нова љевица: Уговор са СПЦ потписати након укључивања јавности

Како су саопштили, “Нова љевица” се, у склопу својих програмских опредјељења бави свим питањима која се одражавају на друштвену кохезију и солидарност

Грађански покрет “Нова љевица” затражио је  од предсједника и потпредсједника Владе Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића да одустану од потписивања уговора о дефинисању односа са Српском православном црквом (СПЦ) док се његов садржај не представи и не објави у јавности и док се о њему, управо због снажног отпора и изражених подјела, не поведе конструктивни дијалог.

-Грађански покрет “Нова љевица” је, кроз успостављену предизборну коалицију “Мир је наша нација”, дио владајућих партија којима су грађани и грађанке Црне Горе на минулим парламентарним изборима дали повјерење да црногорско друштво воде у помирење и напредак-наводе у саопштењу.

Како су саопштили,  “Нова љевица” се, у склопу својих програмских опредјељења бави свим питањима која се одражавају на друштвену кохезију и солидарност па у складу са тим, истичу да објективно прате и разматрају вишедеценијско изражено питање подјела међу грађанима православне вјере.

-Грађани су нам дали повјерење и мандат да доприносимо миру, бољем разумијевању између свих грађана, њиховом помирењу, прихватању различитости и одсуству сваке дискриминације- наводе у саопштењу.

ГП “Нова љевица” је апеловала на челнике Владе да све владајуће партије остану на тим позицијама и да моментално престане непотребно подизање тензија и демонстрација силе, која се у значајном дијелу јавности, у које спадају и здраве снаге, схвата као побједа не само над етничким Црногорцима, већ и над грађанском и секуларном државом. Истичу да о томе су обавезни водити рачуна!

-Уговор са СПЦ треба да допринесе даљим и бољим односима а нарочито наставку поштовања људских права и спуштању тензија у друштву. Зато је и непотребно а и неприхватљиво да се такве активности компромитују наступом који се препознаје као хегемонистички и освајачки, уз игнорисање осталих вјерских заједница- закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:22