Damir Gutic, BS / - BS
25/09/2021 u 15:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гутић (БС): Избори дjелуjу као jедино рjешење

Гутић jе казао да званичних разговора БС и представника парламентарне већине о евентуалном уласку у реконструисану владу ниjе било

Актуелна криза власти тешко би се могла риjешити реконструкциjом Владе jер су уцjењивачки капацитет парламентарне већине доминантан фактор, казао jе потпредсjедник Бошњачке странке (БС) Дамир Гутић, оцjењуjући да избори дjелуjу као jедино рjешење.

Гутић jе агенциjи Мина казао да званичних разговора БС и представника парламентарне већине о евентуалном уласку у реконструисану владу ниjе било.

“Jер такви разговори подразумиjеваjу озбиљну агенду на основу коjе би се договарали принципи евентуалног учешћа Бошњачке странке у власти”, казао jе Гутић.

Он jе казао да разговори коjи се свакодневно дешаваjу, било са поjединим представницима власти, опозициjе, са дипломатама или малоброjним представницима НВО сектора, могу се квалификовати као њихов укупни ангажман да се ситуациjа, у коjоj се Црна Гора налази, побољша.

Одговараjући на питање по коjим условима jе БС спремна да буде дио нове владе, Гутић jе рекао да jе говорити строго о условима учешћа у власти превише упрошћено сагледавање ствари.

“БС жели бити дио власти са онима коjи диjеле наше вредносне ставове, са програмом коjи нам обећава заjедничку будућност окренуту западним демократиjама, са одрживим управљањем ресурсима коjи су нам на располагању, са функционалним институциjама окренутим грађанима”, казао jе он.

Према риjечима Гутића, када се ствари посложе, да Влада ради на остваривању таквих циљева, онда ће се лако дониjети одлука о учешћу у Влади.

Гутић jе казао да би теориjски актуелна криза могла риjешити реконструкциjом, увођењем нових конструктивних елемената у Владу и искључивањем одређених коjи се ниjесу снашли.

“Практично, то jе мало вjероватно, jер се уцjењивачки капацитет партиjа у власти и неких других неполитичких субjеката, показао као доминантан фактор у састављању Владе и креирању њене политике”, рекао jе он.

У том случаjу, како jе додао, избори дjелуjу као jедино рjешење.

“Jер би се изборима разjаснила подршка поjединим политичким субjектима коjе су се приjе избора залагали за jедне циљеве, а послиjе уласка у Владу, одустали од свих “своjих” циљева, а радили за туђе интересе”, казао jе он.

Он jе казао да jе протекла година, у смислу процеса коjи су се десили, изненадила све у Црноj Гори.

“Вjеруjемо да ни власт ни опозициjа ниjесу очекивали да ће поларизациjа годину након избора бити много већа, да нажалост Влада у претходних годину дана ниjе показала да води стратешку политику у служби бољег живота грађана”, рекао jе Гутић.

Према његовим риjечима, Влада jе водила реваншистичку кадровску политику искључивши из институциjа система много квалитетних кадрова, између осталог и све представнике бошњачког народа.

Он jе казао да у БС мисле да су представници власти схватили да се на такав начин не може остварити напредак, да jе направљена конструкциона грешка.

“Да jеднострана политика не доприноси помирењу, те да су потребне озбиљне корекциjе политичких ставова тренутне власти, како би се ситуациjа промиjенила, а БС размислила о учешћу у влади”, рекао jе Гутић.

Одговараjући на питање да ли jе за БС прихватљиво да буде дио Владе са оним партиjама коjи нису гласали за Резолуциjу о Сребреници, Гутићjе казао да jе та резолуциjа за БС показатељ да се признаjу грешке.

“Што треба да буде брана да се нешто тако никад више не понови. Нажалост, постоjе партиjе у Црноj Гори коjе не признаjу геноцид почињен у Сребреници, о коjем су се изjасниле наjвеће судске инстанце у Европи”, казао jе Гутић.

Према његовим риjечима, то jе за БС jасан знак да се непризнавањем релативизуjе кривица, “оправдава почињени злочин, не показуjе добра воља за искрену сарадњу”.

Он jе казао да у таквим условима БС мисли да се на погрешним основама, не може успоставити однос повjерења ни могућност сарадње.

“Радуjе нас да jе у парламенту Црне Горе за Резолуциjу гласало двиjе трећине посланика што обећава да постоjи широка база за сарадњу са тим партиjама у будућности”, закључио jе Гутић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:29