Констатовали да Црна Гора има конструктивну улогу у регионалноj сарадњи / -ФОТО: EU COUNCIL
12/12/2021 u 14:58 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из ЕУ поручено: Потребни опипљиви резултати у борби против корупције

Тек када Црна Гора испуни зацртане критериjуме из поглавља 23 и 24, ЕУ ће моћи да постави захтjеве у области владавине права као завршна мjерила

Министри европских послова разговараће на састанку у уторак, 14. децембра, о процесу проширења, са циљем усваjања закључака коjим ће се потврдити посвећеност процесу приjема нових чланица.

У нацрту закључака коjи се односи на Црну Гору наводи се да Савjет Европске уније (ЕУ) снажно охрабруjе Црну Гору да покаже одлучну политичку вољу, превазиђе поларизациjу и пружи опипљиве резултате, посебно у критичним областима слободе изражавања и медиjа и борбе против корупциjе.

Такође, Црна Гора се подстиче да настави да рjешава постоjеће недостатке у борби против случаjева организованог криминала и заплене и конфискациjе имовине стечене криминалом.

– Савjет подсjећа на потребу суочавања са стагнациjом имплементациjе кључних реформи правосуђа – укључуjући важна, а jош увиjек на чекању, именовања у кључним независним институциjама и правосуђу – наводи се у нацрту закључака, преноси РТЦГ.

Диjалогом избjећи даљу поларизациjу политичког пеjзажа

Савjет подвлачи да jе изборна реформа и даље од виталног значаjа за jачање изборног повjерења и позива све странке да покажу одговорност и ангажуjу се у смисленом и инклузивном политичком диjалогу у парламенту како би се избjегла даља поларизациjа политичког пеjзажа.

Савjет подстиче Црну Гору да оjача независност институциjа, посебно правосуђа, и покаже снажну политичку вољу да настави рад на реформи jавне управе и jачању административних капацитета. Савjет у вези с тим констатуjе да Црна Гора треба да обезбиjеди запошљавање засновано на заслугама и да задржи ЕУ експертизу у своjоj администрациjи како би подржала процес приступања и преговоре и примиjенила правну тековину ЕУ.

Констатовано је да Црна Гора има конструктивну улогу у регионалноj сарадњи и добросусjедским односима и похваљена је досљедна сарадња Црне Горе у вањскоj политици, а посебно континуирано потпуно усклађивање са заjедничком вањском и безбjедносном политиком ЕУ.

Приоритет за даљи напредак у приступним преговорима, а приjе него што се крене ка привременом затварању осталих поглавља, остаjе испуњавање привремених мjерила владавине права постављених у поглављима 23 и 24.

– Тек када Црна Гора испуни зацртане критериjуме, ЕУ ће моћи да постави захтjеве у области владавине права као завршна мjерила, коjа ће Црна Гора морати да испуни да би затворила ова поглавља– наводи се у закључцима Савjета.

Савjет понавља да укупан систем владавине права мора да пружи опипљиве резултате и оjачана и одржива достигнућа.

– Као што jе наведено и у Преговарачком оквиру, напредак у овим поглављима jе од суштинског значаjа и наставиће да одређуjе темпо приступних преговора у цjелини. Савjет очекуjе да Црна Гора настави своj приступни пут са више одлучности – наводи се у овом документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 19:18