Са једне сједнице Скупштине / IVAN PETROVIC-IPE
19/04/2022 u 08:30 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стејт департмент негативно о одлазећој влади: Приоритет борба против корупције

Ово је опомена мандатару за састав мањинске владе да не може најављивати реформе са онима који су главни кривци за лоше стање у области правосуђа, за дубоко укоријењену корупцију, истиче Вукићевић (ДФ)

Иако о бројним темама имају различито мишљење, саговорници "Дана" сагласни су да борба против корупције мора бити приоритет сваке будуће владе.

У недавно објављеном извјештају Стејт департмента о стању људских права оцијењено је да је влада Здравка Kривокапића, која је окончала тродеценијску власт Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића, наставила старе трендове у пракси запошљавања заснованог на личним и партијским везама.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Маја Вукићевић казала је за "Дан" да је извјештај Стејт департмента прилично оштар, иако је јасно да Влада није урадила довољно да се прекину лоше праксе претходне власти.

– Мислим да је ситуација била нешто боља него у претходним годинама. Проблем у Црној Гори је што се промјене у правосудном систему споро одвијају, тек недавно су почеле промјене у тужилачкој организацији. ДФ је инсистирао да те промјене буду спроведене непосредно након формирања Владе, јер је то већ предуго један од кључних проблема. Борба против корупције такође треба да буде приоритет. Оно што очекујем у наредном периоду је и да се испита како су у Црној Гори у претходној години дијељена економска држављанства, јер смо недавно имали прилику да видимо списак са бројним именима страних држављана који су за новац купили држављанство Црне Горе, док је велики број грађана морао да чека и преко тридесет година да се њихов статус ријеши – рекла је Вукићевић.

Поповић: Извјештај је упозорење

Посланик Либералне партије Андрија Поповић казао је да извештај Стејт департмента о одлазећој црногорској влади свима нама мора бити упозорење јер је негативнији него претходни.

– Нарочито забрињава оцјена о стању људских права, пракса запошљавања заснованог на партијским везама. Оцјена да су правосуђе, слобода изражавања, некажњивост и корупција главни црногорски проблеми треба да буде аларм за углавном слабе црногорске институције, али и за нас, доносиоце одлука. Примијећено је и политичко мијешање у извјештавање Јавног сервиса, пристрасно извјештавање и прилив из српских медија мора дезинформација, што изазива националне подјеле и неодрживо је у земљи која жели бити демократска – навео је Поповић у изјави за "Дан".

Вукићевић додаје да је извјештај опомена и да ће свака будућа власт морати да направи отклон од лоших пракси режима који је владао скоро тридесет година.

– То је такође и опомена мандатару за састав мањинске владе да не може најављивати реформе са онима који су главни кривци за лоше стање у области правосуђа, за дубоко укоријењену корупцију, и да треба да одустане од свог пројекта који није ниша друго него повратак Демократске партије социјалиста на власт – истиче Вукићевић.

Портпарол Бошњачке странке (БС) Адел Омерагић рекао је да је негативан извјештај очекиван.

– Црна Гора је назадовала у бројним сегментима и то потврђују извјештаји релевантних међународних организација. Невјероватно је да се Влада у ситуацији када смо имали здравствену кризу са озбиљним последицама, као и проблеме у економији, доминантно бавила реваншизмом према неистомишљеницима и партијским запошљавањем. Одлазећа гарнитура је показала и да је склона популизму, па смо имали бројне одлуке које ће бити терет за буџет државе, а плод су популистичких мјера – наводи наш саговорник.

Додаје да Црна Гора мора да крене путем снажне демократизације друштва.

– Аномалије на које нам указују наши страни партнери морамо отклањати. Борба против корупције је један од највећих приоритета. Овом проблему се мора приступити са више пажње. Очекујем да ће нова влада бити на курсу снажне борбе против корупције, а партнер на том путу мора бити и тужилаштво – навео је Омерагић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:54