Здравко Кривокапић / - фото: ПРИНТСКРИН/ГОВ.МЕ
22/10/2021 u 09:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Jевреjски народ jе одувиjек био своj на своме

Премиjер jе додао и то да ће Влада Црне Горе учинити све да jевреjска кућа окупљања и молитве, синагога у Подгорици, буде што приjе изграђена

Предсjедник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић синоћ jе у Будви свечано отворио 8. конференциjу „Махар“, коjа представља традиционално окупљање Jевреjа из бивше Jугославиjе и циjеле jугоисточне Европе.

Том пригодом, предсjедница Jевреjске заjеднице у Црноj Гори Нина Офнер Бокан уручила jе премиjеру Кривокапићу медаљу „Оператион Бротхерс“, у знак захвалности за подршку, помоћ и одличну сарадњу.

Приликом обраћања домаћинима и гостима конференциjе, премиjер Кривокапић jе истакао: „Мени, као и многим Црногорцима, одувиjек jе импоновао jевреjски народ. Jер постоjи огромна сличност. Прва сличност се огледа у томе што се ми ниjесмо дали везати у вериге и што нам jе слобода била изнад свега. То jе одувиjек свjедочио jевреjски народ, коjи jе неустрашиво, храбро и уз подршку Бога био своj на своме.

Носим такође посебну импресиjу у вези моjа два боравка у Израелу. Оба пута сам посjетио Jад Вашем, и сваки пут сам са тугом и болом саосjећао са jевреjским народом. То страдање jевреjског народа jе нешто што требаjу сви други народи да имаjу на уму, како би свиjет био другачиjи, љепши, како би се више поштовали и циjенили. Када сам погледао мото ваше конференциjе – Мостови наде – присjетио сам се jедне крилатице коjа се код нас осликава у три кључне риjечи: вjера, нада и љубав. И управо ту вjеру су први расиjали по свиjету и кроз друге народе – Jевреjи. Они су увиjек имали наду, и када jе изгледало да jе све изгубљено. И наравно, ниjе вам довољна ни вjера, ни нада, ако нема љубави. И онаj коjи не воли ближњега свога, не може вољети ни другога. И то свjедочанство jе наjзначаjниjа мjера коjу сам jа доживио у сусрету са вама.“

Премиjер jе додао и то да ће Влада Црне Горе учинити све да jевреjска кућа окупљања и молитве, синагога у Подгорици, буде што приjе изграђена.

Осим премиjера Кривокапића, конференциjи су присуствовали предсjедница Jевреjске заjеднице Црне Горе Нина Офнер Бокан, Врховни рабин Луциано Моше Прелевић, нерезидентни амбасадор Израела у Црноj Гори Њ. Е. Jахел Вилан, извршни директор за Операциjе Свjетског jевреjског конгреса Ернест Херзог, политички директор Европског jевреjског конгреса Jоханан Сеyнаве, и други угледни гости.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:00