/ Фото: Бојана Ћупић
20/07/2021 u 14:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић са амбасадором Холандије: Морамо се суочити са реформама

Црна Гора је пред изазовом да постане држава чији ће грађани живјети квалитетом живота којим живе грађани ЕУ, истакао је премијер

Црна Гора се, да би достигла европске стандарде, мора суочити са реформама које не могу бити сасвим безболне, и које се првенствено тичу владавине права, социјалне правде и борбе против организованог криминала и корупције, поручио је премијер Здравко Kривокапић.

Он је данас примио новоименованог нерезидентног амбасадора Холандије у Црној Гори Теодораса Антониоса Реинтјеса, којем је честитао ступање на нову дужност наводећи да је увјерен да ће, у времену његовог мандата, односи између двије државе бити додатно унапријеђени.

Kако је саопштено из Владе, Kривокапић је амбасадору упутио ријечи саучешћа и забринутости поводом посљедњих временских непогода које су погодиле Западну Европу, па и народ Холандије.

Он је оцијенио да су досадашњи односи двије државе пријатељски и партнерски, наводећи да је план актуелне Владе да са свим чланицама Европске уније (ЕУ) тај однос унаприједи и интезивира политички дијалог.

- То је најбољи пут да земље чланице заиста препознају нашу спремност и наш европски, демократско-политички капацитет и да, кроз интезивну сарадњу, истински постанемо дио европске породице, за чије је оснивање једна од најзаслужнијих држава била Холандија - додао је Kривокапић.

Он је истакао да је Црна Гора пред изазовом да постане држава чији ће грађани живјети квалитетом живота којим живе грађани ЕУ.

- Али, да би то постигли, неопходно је да се суочи са реформама које не могу бити сасвим безболне и које се првенствено тичу владавине права, социјалне правде и борбе против организованог криминала и корупције на свим нивоима - истакао је Kривокапић.

Kако је навео, Влада је кренула у директан обрачун са организованим криминалом, али јој је у томе потребна и помоћ ЕУ.

Према ријечима Kривокапића, Влада је отпочела радикалан захват у борби против шверца цигарета, чиме, како је казао, показује одлучност и нулту толеранцију у односу на било какав вид коруптивне и криминалне ђелатности.

- Још на почетку смо рекли, и тога се чврсто држимо, не желимо просте замјене, хоћемо суштинске промјене. Ова Влада жели у свакој ситуацији да сачува интерес свих грађана Црне Горе - поручио је Kривокапић.

Реинтјес је, како је саопштено, казао да је његов план да убудуће макар једном седмично посјећује Црну Гору, све до дана када ће он постати чланица ЕУ, а да ће круна тог црногорског пута и односа Холандије према њој бити отварање холандске амбасаде у Подгорици.

- Многи су песимистички предвиђали да Ваша администрација неће бити тако витална, али Ви сте показали чврстину. Што се тиче наше сарадње, ја сам веома оптимистичан. Холандија је отворена за грађане Црне Горе и високо цијенимо борбу коју Влада успјешно води против пандемије КОВИД–19 - рекао је Реинтјес.

Он је оцијенио да постоји значајна заинтересованост инвеститора из Холандије да директно инвестирају у Црну Гору.

- Надам се да ће наш авиопревозник обезбиједити редовне летове за Тиват. Мислим да ће више холандских компанија бити заинтересовано за инвестирање у Црну Гору, и намјера Амбасаде је да их што више доведемо, али прије свега се морамо изборити са ЦОВИД-ом” - оручио је Реинтјес.

Он је, како се наводи у саопштењу, похвалио и подржао све напоре које је Влада усмјерила у правцу успостављања владавине права, родне равноправности, заштити права ЛГБТ заједнице и борбе против организованог криминала и корупције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:26