/ фото: Демократе Бар
28/09/2021 u 15:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лековић: Потпредсједница општине Бар нарушава међувјерски склад,

Вријеђа и распирује мржњу, зато подносимо захтјев за њену смјену, навео је он

Момчило Лековић, предсједник Клуба одборника Демократа Бар, саопштио је да су данас у скупштинску процедуру за 26. сједницу локалног парламента предложили допуну дневног реда, односно предложили усвајање Одлуке о укидању Одлуке о давању сагласности на Одлуку предсједника Општине о именовању потпредсједнице општине Тање Спичановић

image
фото: Демократе Бар

- Сматрамо да Бар не може представљати особа која константно ради супротно и у продуженом трајању као јавна функционерка распирује мржњу и нетрпељивост међу суграђанима. Подсјећамо јавност да је потпредсједница свих грађана Бара јавно испољавала нетрпељивост и то у граду који је синоним за национални и вјерски склад и у више наврата у прошлој и овој години јавно износила ставове који нијесу достојни једног потпредсједника Општине нити човјека који поштује све вјере и нације, при чему су сви ти ставови изазивали су узнемирење комплетне јавности односно осуду грађана Бара. Конкретно, у свом посљедњем „наступу“ потпредсједница Општине Бар је у коментару једног портала на званичну објаву Патријарха СПЦ господина Порфирија, врховног поглавара ове цркве, а у вези дешавања на Цетињу приликом устоличења Митрополита Јоаникија, са свог јавног профила поставила скандалозан коментар сљедеће садржине: „Мрш!“ Она је  тиме испољила мржњу према великом дијелу вјерујућих грађана Бара и изазвала узнемирење јавности што је за њену јавну функцију коју обавља недостојно и скандалозно. Подсјећамо и да члан 7 Устава Црне Горе прописује: „Забрањено је изазивање или подстицање мржње или нетрпељивости по било ком основу- наводи Лековић.

image
фото: Демократе Бар

Истиче да из његове партије сматрају да у том поступању има и елемената кривичног дјела изазивања националне, расне и вјерске мржње из члана 370 Кривичног законика Црне Горе.

image
фото: Демократе Бар

- При томе, сви ови ставови у супротности су са чланом 5 Етичког кодекса функционера локалне самоуправе у којем између осталог пише: Током свог мандата, ни у обављању функције, ни у приватном животу, функционер локалне самоуправе неће се понашати на начин који би деградирао углед функције коју обавља”. Како Предсједник Општине Бар није донио Одлуку о разрјешењу потпредсједнице Општине Бар, Скупштина општине Бар из разлога горе набројаних мора донијети Одлуку о укидању Одлуке о давању сагласности на Одлуку предсједника Општине о именовању потпредсједнице општине, чиме прави отклон од овакве политике односно показује да не подржава ставове који изазивају узнемирење јавности и вријеђају грађане Бара- закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:57