Владимир Мартиновић / - Скупштина
03/02/2022 u 10:10 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мартиновић: Бојазан цркве од повратка ДПС-а на власт оправдана

Он наглашава да су Демократе за одвојеност цркве и државе и секуларно друштво, али, како кажу, не смију заборавити да је принцип секуларизма нарушен управо дјеловањем бившег режима на штету цркве, а не обратно

Јасно је да су они који желе да прекроје изборну вољу више пута покушали увући у игру и цркву, али су били оштро демантовани. Бојазан цркве од повратка ДПС-а на власт у потпуности оправдана је прогоном који је вршен за вријеме бившег режима, казао је за “Дан” посланик Демократске Црне Горе, Владимир Мартиновић.

Подсјетимо, из Митрополије црногорско-приморска (МЦП) јуче је наведено да рјешење постојећих друштвених проблема у Црној Гори не види у повратку бивше власти, али ни кроз подршку мањинској влади. То је наведено је у заједничком саопштењу митрополита црногорско-приморског Јоаникија и епископа милешевског Атанасија, будимљанско-никшићког Методија и захумско-херцеговачког Димитрија.

Мартиновић наглашава да су Демократе за одвојеност цркве и државе и секуларно друштво, али, како кажу, не смију заборавити да је принцип секуларизма нарушен управо дјеловањем бившег режима на штету цркве, а не обратно.

- Имајући у виду недемократски амбијент у којем су и црква и грађани живјели прије 30. августа, ставови цркве потпуности  су разумљиви. Стога је и њена порука у вези са актуелним збивањима више него јасна за све политичке субјекте, нарочито за оне који се ових дана спремају за евентуалну авантуру формирања могуће мањинске владе са ДПС-ом - подвлачи Мартиновић.

Додаје и да за то вријеме, ДПС охрабрен њиховим авантуризмом, најављује повлачење измијењеног Закона о слободи вјероисповијести. 

- Видљив је и страх код цркве од измјена закона који најављују потписници иницијативе. Тај страх црква у потпуности дијели са свим грађанима Црне Горе. Утисак је да је колегама које се евентуално спремају на тај "подвиг" било потребно свега годину дана да забораве тридесет година диктатуре ДПС-а. Једино је тим заборавом могуће објаснити овакво понашање колега које се спремају да са ДПС-ом могуће изгласају мањинску владу. Остаје да се види у који дио европске агенде на коју се, притом, позивају могуће је уклопити повређивања основних људских права по којима њихов евентуални нови партнер, ДПС, препознатљив је - закључује Мартиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:46