Радован Перовић / - фото: СДП
06/10/2021 u 16:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Перовић: Црна Гора све више личи на земљу чуда, а Братић на њену Алису

Тврди да носиоци политике образовања желе да уруше темељне вриједности црногорског друштва: секуларни, грађански и антифашистички карактер Црне Горе.

Црна Гора сваким даном све више личи на земљу чуда, а министрица четиру у један на њену Алису, поручио је Ччлан Предсједништва ОО СДП Никшић Радован Перовић.

 - Никада као сада није било нових почетака као ових последњих дванаест мјесеци. И нигдје као у систему образовања.Без икаквог критеријума или консензуса ударило се на планове и програме, али само неке, битне за неки циљ који јавно никад није представљен, никад званично усвојен на законадовном тијелу, који се само наслућује. Онда се ударило на директоре школа, као да су они носиоци система, а не извршиоци радних задатака. Нико дотакао није кључне институције система и носиоце политике програмског развоја и издавања уџбеника по тим истим програмима - навео је Перовић.

То је, како је нагласио,  и показало колико су они (бе)значајни. А онда је, додаје он, на ред дошла и инспекција, којој би било боље да ради са високом дозом самоцензуре.

 - У основним и средњим школама су само миленијалси, ђаци који не памте вријеме без интернета. Ученици и ученице којима је доступна информација на интернету сваког типа. Образовање за дигитално доба, дигитализација у процесу образовања, обука наставника за примјену дигиталних технологија у настави, то су питања која су за Црну Гору кључ. То је наша карта за воз у глобални свијет дигиталног друштва.  Али нашу министрицу само интересује светосавко клерикални национализам који покушава угурати у образовни систем - сматра Перовић.

Навео је и да образовање нису само млади, него да оно треба свима и одраслима.

 - Министарство просвете у ствари не интересује да црногорски грађани буду супериорни у знању. Интересује их само да буду враћени у доба слика по зидовима. Измјештање слика из њиховог природног окружења вјерских и других објеката у образовне институције, говори о непоштовању, а не о приниципу. И умјесто да се сав напор друштва, сви људски и материјални ресурсе усмјере у том смјеру, министарка просвјете све враћа у доба прошло, у неки нови, а стари почетак - навео је он.

Перовић тврди да носиоци политике образовања желе да уруше темељне вриједности црногорског друштва: секуларни, грађански и антифашистички карактер Црне Горе.

 - Црна Гора може да претрпи, али никада се не успава. Пробуђена Црна Гора чека ту линију преко које се не прелази. Није никада и неће црногорски грађанин дозволити да се негира његов идентитет, култура, државност кроз теократско светосавски мит који се покушава наметнути кроз институције којима руководи Министарка. Писати, говорити, помињати вјеронаку када технологија 5Г прекрива свијет, када је вјештачка интелилгенција свуда око нас, је једна врста намјерног заглупљивања сопствених грађана - поручио је он.

Напомиње да је ово отворено друштво, све вјерске заједнице могу да пруже знања о вјери као нигдје у свијету преко Устава који све то гарантује.

  - Још давно је Савјет за промјене у образовном систему дефинисао принцип по коме треба сачувати традиције квалитета црногорског друштва. Али фолклоризација образовног ситема није чување традиције. Очигледно су у Министарству просвјете побркали лончиће - поручио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:39