/ -Фото: Срђан Бољевић
25/12/2021 u 06:04 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици о интерпелацији и Тужилачком савјету гласају 29. децембра

Извор "Дана" наводи да све и да интерпелациjе добиjу подршку већине посланика, то не значи да би министри аутоматски били смијењени

Посланици у Скупштини Црне Горе изјасниће се о три интерпелације и о Тужилачком савјету (ТС) у сриједу, 29. децембра, саопштено је "Дану" незванично из врха црногорског парламента.

Претрес о све три интерпелације је завршен, док се за комплетирање Тужилачког савјета чека договор већине и да матични одбор утврди коначну листу, коју ће прослиједити Скупштини на изјашњавање.

Предсједник Скупштине и лидер Демократа Алекса Бечић казао је прије неколико дана да постоји сагласност да се ТС комплетира до краја године, што је поздравио и премијер Здравко Кривокапић.

Предлог за интерпелациjу и разрjешење министра вањских послова Ђорђа Радуловића 28. септембра је поднијела Демократска партија социјалиста, наводећи да је актуелни шеф црногорске дипломатије срозао активности МВП-а на ниво приземне пропаганде упутивши инструкциjу нашим амбасадама како да информишу земље домаћине о догађаjима на Цетињу од 4. и 5. септембра.

Двије интерпелације поднијете су на предлог Социјалдемократске партије, и то о претресању политике Владе у области пољопривреде, с предлогом за разрjешење ресорног министра Александра Стиjовића, и претресање политике Владе у области просвjете, с предлогом за разрјешење министарке Весне Братић.

Иако су посланици опозиције инсистирали да министарка Братић присуствује претресу у Скупштини, то се није догодило. Министри Радуловић и Стијовић су присуствовали сједницама за вријеме претреса.

Осим опозициjе, подршку интерпелациjама је наjавила и Демократска народна партиjа (ДНП), која је дио парламентарне већине, а након смjене Jелене Кљаjевић с директорског мjеста у Националним парковима.

Посланик ДНП-а Предраг Булатовић jе приjе неколико дана у Скупштини поновио да ће њихови посланици гласати за смjене троје министара ако премиjер не исправи "неправду према ДНП-у".

Ипак, све и да интерпелациjе добиjу подршку већине посланика, то не значи да би министри аутоматски били смијењени, наводи извор "Дана", већ да Влада нема подршку у тим ресорима. Влада може да одговори на интерпелацију, али је не обавезује да предложи смјену министара, док може послужити као изговор за смјену или за ново гласање о неповјерењу

Чланом 202 Пословника Скупштине је предвиђено да се претрес интерпелациjе може завршити доношењем закључка о питањима коjа су покренута интерпелациjом, а може се завршити и без одлучивања. Истим чланом пословника jе прецизирано да се по завршеном претресу интерпелациjе може подниjети предлог да се гласа о неповjерењу Влади, који је поново најављен од стране опозиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 18:53